Na Halloween se na náš bude řítit jiná planeta!

Redakce

Astronomové teprve před pár dny objevili blížící se planetku. Kosmické těleso, které je velké 400 metrů, se však k naší planetě přiblíží maximálně na 480 000 kilometrů. Podle expertů tudíž nemůže Zemi ohrozit. Vědci ji pojmenovali "velká dýně", protože má naši planetu minout v době svátku Halloween.

Poslední říjnový den proletí kolem Země 400 metrů velký asteroid přezdívaný „velká dýně“, protože to bude v době svátku halloween. Těleso se však k naší planetě nepřiblíží na menší vzdálenost, než je 480 000 kilometrů.

To je 1,3násobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem a podle expertů kosmické těleso nemůže Zemi ohrozit. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) „velká dýně“ mine Zemi v bezpečné vzdálenosti vpodvečer 31. října, tedy příští sobotu.

„I když to bude podle kosmických měřítek opravdu těsné, zůstane podle odhadů poměrně temný, takže pozorovatelé nebe budou na Zemi potřebovat alespoň malý teleskop, aby ho spatřili,“ řekl odborník NASA na vesmírné objekty blízko Země Paul Chodas.

Asteroidy, neboli planetky, jsou malá zbytková tělesa z doby vzniku planet. Tyto objekty nepravidelného tvaru obíhají stejně jako planety po určité oběžné dráze kolem Slunce.

Blížící se planetku s katalogovým označením 2015 TB145 objevili astronomové teprve 10. října díky přístrojům Havajské univerzity. Experti NASA budou průlet sledovat s pomocí optických dalekohledů i radioteleskopů.

Je to na několik dalších let nejlepší příležitost pořídit snímky asteroidu radioteleskopem, tvrdí další expert NASA Lance Benner. „Chystáme se poprvé otestovat možnost pořizování radarových snímků s rozlišením dva metry a doufáme, že dosáhneme dosud nevídané úrovně detailů,“ řekl Benner.

Z dosud známých planetek se očekává další podobně těsný průlet až v roce 2027. Asteroid 1999 AN10 velký 800 metrů se k Zemi přiblíží zhruba na vzdálenost Měsíce. Často ale bývají asteroidy mířící k Zemi objeveny jen krátce před takovou událostí.

9 nejstrašidelnějších halloweenských masek. To nechceš!
Tip na halloweenský kostým: Buďte Fifty Shades of Gandalf the Grey!