Na jednom břehu? Divoký hudební mejdan s překvapením…


Mezinárodní festival Na jednom břehu zve 1. června do letního kina Širák v Hradci Králové příznivce globální hudby bez hranic oslavující tvůrčího ducha a dětskou duši v nás. Letošní jedenáctý festivalový ročník nabídne na třech scénách tři zahraniční a několik českých kapel. Vysoce hořlavé i autentické blues, reggae, psychedelické tribal trance, elektro country i balkánská dechovka z Madridu. A protože se koná na Den dětí, propukne tu v odpoledních hodinách Mejdan pro děti do 14 let zdarma.

Hazmat Modine je světoznámý newyorský šraml a jeho kapelník, hráč na foukací harmoniku a zpěvák Wade Schuman měl od samého začátku také jasný cíl: dokázat, že blues má pořád potřebu prostopášné výstřední vynalézavosti a kontaktu s publikem. „Nechceme, aby se pouze cítilo dobře. Je potřeba ho svést a uvést do pohybu. Hazmat Modine jsou post-jugbandová kapela, žádné nostalgické retro.“

Kultovní maďarská kapela Korai Örom je považována za přední evropské reprezentanty divoké psychedelie, do níž rafinovaně vkládají prvky progresivního rocku, jazzu, tradiční maďarské hudby, minimalismu a Orientu. Pod podivným názvem Million Dollar Mercedes Band se skrývá mezinárodní balkánská dechovka z Madridu. Dub.o.net je skupina soustředěna kolem jamajského zpěváka Vincenta Bobo Richardse, která kříží jamajské reggae a dub s elektro výbušností londýnského asijského undergroundu. Dobré ráno blues band s fenomenálním hráčem na foukací harmoniku Matějem Ptaszkem doplní street artovou scénu a český objev, kapela Nylon Jail, přiváží psychedelické country elektro, industriálních kytar a s chladnou něhou a prachem Divokého západu. Na festivalu se představí i estrádní a improvizační kapelaSnaha postkultovního divadla Vosto5.

V přírodním areálu Letního kina také od 14 hodin proběhne Dětské odpoledne s hudební a výtvarnou dílnou a karnevalovým průvodem vyvrcholí v 16 hodin společným jamsessionem s bubeníkem Milošem Dvořáčkem. Festival Na jednom břehu tradičně obohatí vegetariánská i masová, česká i zahraniční kuchyně, čajovna, vinotéka, prodejny originálních uměleckých předmětů, doplňků a oblečení a street artová graffity výstava.

Témata: