Na koncertech jsem to jen já, říká Lucie Bílá. Je bez partnera, naplno pracuje

Lubos-Prochazka

Divadelní cenu Thálie, o niž bojovala díky hlavní roli v muzikálu Carmen, dostala nakonec Zuzana Kolářová (manželka zpěváka Petra Koláře). Televizní cenu popularity, kterou díky diváckým hlasům získávala několik let, nakonec překvapivě obdržela Iveta Bartošová. Česká slavice Lucie Bílá (43) je však nad věcí a zdaleka ještě neřekla poslední slovo.

Lucie Bílá Foto EMI - Ondřej Pýcha

Lucie Bílá je v jednom kole. V plném proudu je její česko-slovenské turné, ze kterého si v týdnu stíhá odskočit do pražského Hudebního divadla v Karlíně, kde hraje hlavní představitelku v muzikálu Carmen. Nezanedbává ani své domovské Divadlo Ta Fantastika v Karlově ulici, kde září v muzikálech Láska je láska a Němcová. Potkali jsme se právě po představení Němcová. Už několik týdnů bojovala Lucie s virózou, na kterou nechtěla zabrat žádná antibiotika. Přesto podala v depresivních hudebních obrazech inspirovaných životem spisovatelky Boženy Němcové (†39) excelentní výkon.

Lucie, slyším, že chraptíte, ale při zpívání nebylo nic znát…
Ale dost mě teď bolí hlasivky! Omlouvám se, snad lidé nebyli zklamaní…Vždy po představení na mě čekají fanoušci v kavárně divadla, ale dnes tam mezi ně nepůjdu, protože mi není vážně dobře. Odejdu zadním vchodem a pojedu domů. Ta viróza mi prostě dělá starosti, nezabírají žádná antibiotika! Ale nechme to být; co tam máme dál? (usmívá se)

Představení Němcová oslavilo rok od své premiéry. Bude pokračovat?
Samozřejmě, nejbližší repríza je v sobotu 20. června. Mám Němcovou moc ráda, je to pro mě životní role. I když vím, že někteří lidé odcházejí po první půli z divadla domů, protože je na ně to představení moc depresivní a smutné. Za Němcovou si pevně stojím!

Projevuje se nějak ekonomická krize v návštěvnosti vašich představení a koncertů?
Ta doba je určitě těžká… Hlavně pro lidi, kteří mají vydat za vstupenky větší peníze. Ale třeba na Carmen to vůbec není vidět! Máme vyprodáno do podzimu, hrajeme pro pět tisíc lidí týdně, což je neskutečné… Pochopitelně je třeba tu krizi nepodceňovat, a nebrat jako samozřejmost, když člověk tu práci má.

Právě teď probíhá vaše jarní turné, během něhož objíždíte velká česká města. Jak to zvládáte propojit s divadlem?
Jde to. Já ty koncerty potřebuju, protože v divadle pořád hraju nějakou roli. V Němcové umírám na začátku, v Carmen na konci! To je jediný rozdíl. Ale na koncertech si zablbnu a jsem na nich za tu Bílou. (usmívá se)

Pojďme teď odskočit od práce do vašeho soukromí. V plném proudu je máj, lásky čas. Políbil vás někdo prvního května pod rozkvetlým stromem?
Ano, kluci ze skupiny Petra Maláska. Byla jsem ten den s kapelou na zájezdu v Třinci, takže strom–nestrom, prostě jsem se na ně vrhla! (směje se)

Loni v prosinci jste se rozvedla se svým druhým manželem, muzikantem Václavem Noidem Bártou…
… zastavím vás, protože tuším, na co se zeptáte. Nikoho teď nemám a zamilovaná do nikoho taky nejsem, i když bych si to strašně přála. Moje srdíčko se léčí pomaleji, takže ještě potřebuju čas. A jestli je vedle mě nějaký hodný člověk, tak ho prosím o trpělivost…

Poslechněte si píseň Miluji tě

Vraťme se k hudbě. Slyšel jsem, že chystáte pro fanoušky velké překvapení.
To ano, zrovna dáváme dohromady písně na desku Hvězdy jako hvězdy 2, kterou bych ráda věnovala šedesátým a sedmdesátým létům. Nemáte nějaký nápad, co byste ode mě rád slyšel? (usmívá se)

Co třeba

? Ta by vám docela sedla…
Jé, děkuju za tip! Ten film je krásný. Koukala jsem na něj s maminkou Tomáše Holého, když odešel. Na to nikdy nezapomenu… (Herec Tomáš Holý, kterého proslavily dětské role, byl partnerem Lucie Bílé, než tragicky zemřel – pozn. red.)

Kromě desky se také chystáte na účinkování v muzikálu Kudykam Michala Horáčka…
To je pravda, ale to je ještě daleko. Ondra Brzobohatý zrovna dělá hudbu k písničce Kocouři, kterou teď budu zkoušet.

Pražskou O2 Arenu čeká 11. června koncert k sedmdesátým narozeninám Karla Gotta. Vystoupíte na něm? Na jeho šedesátinách jste totiž nezpívala…
Ano a hrozně se těším, že budu Kájovi gratulovat písní. Jen bych k tomu ráda podotkla, že za to nic nechci, protože je to dárek…

Poslechněte si Lucii Bílou s Alexandrovci

Další velká akce bude v létě: 13. srpna koncertuje v Praze na Chodově Madonna. Zajdete se podívat?
No, popravdě řečeno, já už do davu nepůjdu, protože zrovna ten její první koncert mě stál docela nervy! Tenkrát jsem si koupila za strašně veliké peníze V.I.P. vstupenku, a napadl mě tam opilec. Mně se udělalo tak blbě, že jsem musela odejít. A přesto, že Madonnu miluju, mám její desky po celém domě, uklidňuje mě, baví mě…, tak tentokrát nepůjdu. Nemám na to nervy ani sílu.

Touto otázkou vás asi nepotěším. Na podzim bychom všichni měli jít k předčasným parlamentním volbám. Budete zpívat na podporu nějaké politické strany?
Jsem pravičák a netajím se tím. Ale tohle opravdu už dlouho nedělám, nikomu zpívat nebudu.

Když máte volno, jak ho nejraději trávíte?
Každé ráno na lačno cvičím. Když je čas, tak i plavu. Až se probudí tělo i hlava, dám si se synem obrovskou barevnou snídani, ve které je všechno možné – ovoce, zelenina, chleba, sýry a čaj s mlékem. Dopoledne si buď čtu, nebo se starám o kytky, kterých mám po celém domě tolik, že je pořád co dělat. Pak vařím a při tom poslouchám rádio. Odpoledne většinou jedeme za babičkou a dědou, nebo nedělám nic, což umíme s Filipem moc dobře. (směje se)

Lucie Bílá
Narodila se 7. dubna 1966 jako Hana Zaňáková. Původně vyučená dámská krejčová se vrhla v 80. letech na zpěv. Z tvrdé rockerky se postupně stala popová zpěvačka, kterou nejvíce proslavily písně z díly textařky Gabriely Osvaldové a skladatele Ondřeje Soukupa. Od 90. let se také pravidelně objevuje v muzikálech. Zazářila v Draculovi a v Johance z Arku, za kterou dostala v roce 2000 divadelní cenu Thálie. Momentálně hraje a zpívá v muzikálu Carmen v pražském Hudebním divadle v Karlíně. Její domovskou scénou je ale stále Divadlo Ta Fantastika, jehož část vlastní a kde v současnosti účinkuje v představeních Láska je láska a Němcová. Lucie Bílá je nositelkou jedenácti Zlatých slavíků a několika cen TýTý. Žije v Otvovicích u Prahy, je dvakrát rozvedená, jejím posledním manželem byl hudebník Václav Noid Bárta (28). S někdejším partnerem Petrem Kratochvílem má syna Filipa (14).

Témata:,