Na Rock For People běháme kolem každé hvězdy, říká organizátor


Rock For People je jedním z největších českých festivalů a průkopníkem v importu velkých zahraničních hvězd. Za čtrnáct let své existence na něm vystoupili například Guano Apes, Bloodhound Gang, Mike Patton,Cypress Hill, Manu Chao, The Killers nebo The Offspring. Jaké požadavky kapely mají? Nejrůznější. "Většinou je ale stmeluje české pivo," usmívá se hlavní pořadatel Michal Thomes z Ameba Productions.

The Offspring mají rádi ohňostroj…

Jaké jsou speciální požadavky hvězd vašeho festivalu?
I když si kapely uvědomují, že je rozdíl mezi festivalem a sólovým koncertem a své požadavky tomu podřizují, probírání se takzvané ridery zahraničních hostů přesto zabere několika lidem několik dní. Požadavky se většinou týkají techniky nebo koncepce pódia. I když nemůžeme vždycky vyhovět, je fajn, že kapelám hodně záleží na co nejlepším diváckém zážitku. Speciální požadavky se obvykle týkají cateringu. Ty ale ve většině případů stmeluje české pivo (úsměv).

Jsou požadavky pevně zakotveny ve smlouvách, nebo se o nich vyjednává?
Většina velkých kapel si je dává do smluv, zároveň se o nich ale vyjednává. Rovnou škrtáme vyložené  finanční nesmysly, jinak se ale snažíme vyjít vstříc sebeoriginálnějším požadavkům. Jsou třeba kapely, které si nadiktují až třicet stránek požadavků, ale nakonec na festivalu stráví pět až šest hodin a většinu toho času prospí, prozkouší a samozřejmě odehrají na pódiu. Muzikanti přijíždějí hodně unavení po často několikadenním drkocání, takže náš servis směřuje hlavně k pohodlí a relaxu. A samozřejmě ke kvalitnímu jídlu a pití.

Komunikujete hlavně s manažery, nebo někdy i s umělci samotnými?
S manažery. S hudebníky řešíme případné problémy až na místě. I když se vyskytnou „prudivci“, máme asi štěstí na vesměs skvělé lidi, kteří vědí, kam přijeli. Značný podíl na potížích mívají dost často sami manažeři; hudebníci bývají v pohodě.

Podívejte se na Artic Monkeys

Na koho z minulých ročníků si v těchtoto souvislostech vzpomenete?
Na loňské The Offspring, kteří chtěli leteckého instruktora a možnost vzlétnout letadlem zaparkovaným na hradeckém letišti. Nakonec se to neuskutečnilo, ale chlapíci si aspoň vymínili odpálení ohňostroje. Zcela neplánovaně, takže v tu chvíli vystupující Tata Bojs se asi hodně divili, co jsme jim připravili za překvápko. To jsme nebyli my, to The Offspring!
Jinak strašně rádi vzpomínáme na Manu Chao. Navzdory všem pověstem – či spíše pomluvám – jde o neuvěřitelně pohodového týpka, který se bavil s posledním bedňákem a měl velký respekt k práci každého člověka v týmu. Dokonce si inkognito sám nosil jídlo a pití do kabiny; až pak si s lidmi z cateringu potřásl rukou a představil se. Mám pocit, že to tehdy odneslo pár rozbitých talířů, které obsluze překvapením vypadly z rukou.

…a Manu Chao je hodný "týpek"

Je o někom všeobecně známo, že je to s ním těžké?
Třeba letos mají takovou auru Arctic Monkeys. Hodně nám komplikují život neochotou odpovědět jedinému novináři – přitom zájem o ně je enormní. Při všech třecích plochách ale vycházíme z jednoduché matematiky: chceme, aby hráli, a oni chtějí hrát. Takže dohoda je vždy možná, pokud to – třeba jako v případě Rage Against the Machine nebo Red Hot Chili Peppers – neskončí na absurdních představách o honoráři.

Stalo se vám, že jste kolem někoho museli neustále běhat a plnit okamžité požadavky?
Pozor, je třeba běhat skoro kolem každé zahraniční hvězdy! Proto chci poděkovat našemu týmu, který během uplynulých čtrnácti ročníků vystudoval vysokou školu asertivity. Ale zásadnější konflikty jsme nezaregistrovali. Dokonce, když jsme se museli vypořádávat s následky bouří, řada hudebníků přiložila ruku k dílu. V tom je prostě atmosféra Rock for People výjimečná.
Ostatně od zahraničních skupin se množí dotazy, zda se mohou hudebníci před vystoupením nebo po něm dostat i mezi diváky. Jasně, odpovídáme s radostí.

Na jakou hvězdu se letos nejvíc těšíte?
Podařilo se nám získat tolik skvělých kapel, že by bylo rouháním vyzdvihnout jednu. Upozornil bych na Bloc Party, zcela výjimečnou kapelu z Velké Británie. Těšíme se na Placebo, kteří naživo představí novou desku Battle For The Sun, na Arctic Monkeys, kteří možná zahrají něco ze svého dokončovaného alba, na kotel lidí na SKA-P, na The Kooks a Static-X, kteří v Česku zahrají vůbec poprvé… Jako spousta lidí se těšíme na Underworld, kteří přijedou i s Darrenem Pricem, nebo na neúnavné Gogol Bordello.

Omrknete konkurenci?
Po Rock for People se pojedeme s Fořťákem (Petr Fořt, dramaturg RfP – poznámka Koule.cz) podívat na nějaké lokální festivaly, to hlavně kvůli domácích kapelám. Pro inspiraci, která se týká kapel i organizace, musíme jezdit do zahraničí.

Témata: