Na zimním Rock for People převládla indie hudba


Mladí indie-rockoví Fake Tapes, starší indie-popoví Southpaw, úspěšní indie-rock/punkoví Sunshine versus Vypsaná fixa a Chinaski. Zimní verze festivalu Rock for People se nesla v duchu super úzkých kalhot a výstředních účesů.

 Jeden z největších tuzemských festivalů Rock for People už tradičně nabízí i zimní hudební nadílku, která současně odtajňuje jména headlinerů letní přehlídky. Přestože kulturní dům nemůže nabídnout atmosféru letního open air festivalu, v královéhradecké Střelnici se včera sešlo dostatek fanoušků. Během šesti hodin se na pódiu vystřídalo pět kapel, jež se pravděpodobně objeví i v červenci na ploše letiště v Hradci Králové, kde se festival už několik let odehrává.

Fake Tapes
Tentokrát dostali nevděčnou roli zahajovací kapely hrající pro publikum ještě vlažné a nezahřáté. Přesto pražská skupina, která vydala na podzim debutové album Just Like Superheroes a bývá srovnávána s britskými Placebo (mimochodem ohlášeni na letní festival), sršela energií a dokázala rozpohybovat nejen první řady.

Southpaw
Štafetu přebrala žánrově těžce zařaditelná kapela, která se pohybuje mezi indie rockem a popem a alternativní kytarovkou s výraznými elektronickými prvky. Funguje už víc než deset let, vydala pět alb a na Rock for People není nováčkem; hlas vokalisty Gregoryho Finna v českých luzích dobře známe.

Sunshine
Ještěže měl zpěvák Kay tak dlouhý kabel od mikrofonu. Na pódiu totiž nevydržel dlouho, s nezbytnou kapucí na hlavě se pouštěl mezi nadšené fanoušky nebo lezl po konstrukcích a reproduktorech postavených vedle stage. Kapela, která se proslavila dřív ve světě než v Česku, je pověstná divokými koncerty – a nejinak tomu bylo včera v Hradci.

Vypsaná fixa
Hudební vlnu indie, která dominovala večeru, přerušil až syrový punkrockový zvuk Vypsané fixy. Úzké černé kalhoty nahradily klasické džíny, stylizované účesy vystřídaly dlouhé „máničky“. Pardubická kapela v čele s věčně se usmívajícím zpěvákem Márdim dokázala rozpohybovat skoro každého v sále.

Chinaski
Zlatý hřeb večera, stálice české hudební scény i festivalu Rock for People. Na rozdíl od podzimního turné, kdy s kapelou hrál na bicí místo tragicky zesnulého Pavla Grohmana alias Hrocha kamarád David Koller, se Chinaski představili už s novým bubeníkem Otou Petřinou. Bývalý kontroverzní raper Marpo a čerstvý bubeník si patřičně vychutnal své bubenické sólo. Celý večer zakončila kapela už typickým přídavkem, rockovou vypalovačkou Punčocháče, a potěšila tak uši i srdce příznivců své starší tvorby. 

Už na patnáctém Rock for People začátkem července se můžeme kromě výše zmíněných kapel těšit také na španělské SKA-P, britské Placebo, Bloc Party, Freestylers, americké Gogol Bordello a mnoho dalších. 

Zimní Rock for People
28. února 2009, Hradec Králové, KD Střelnice