Náhradníci nic ani nikoho nenahrazují. Spíš rozmělňují

Stefan-Titka

V roce 2003 oživil Jonathan Mostow dvanáct let hybernujícího Terminátora ve Vzpouře strojů, teď přichází s dalším robotickým filmem. Tentokrát Arnieho vystřídal Bruce Willis, který ve velkorozpočtovém sci-fi rozplétá další konspiraci, v níž jde (překvapivě) zase o životy milionů lidí.

Podívejte se na ukázky z filmu  http://www.youtube.com/watch?v=jwTJ7mCcFoY Bruce Willis v Náhradnících Do děje Náhradníků nás uvede televizní „střihák“, který rekapituluje události, jež se odehrály před čtrnácti lety. Lidstvo zase jednou pokročilo ve svých hrátkách s technikou, což mělo za následek vznik nového způsobu života – života prostřednictvím náhradníků, speciálních robotů, kteří za vás žijí váš život, zatímco vy si spokojeně ležíte na gauči a ovládáte je. S první vraždou náhradníka a jeho majitele se ale věci začínají komplikovat.

Mostowův film je zvláštně roztříštěný. Chvíli si hraje na nadupané akční sci-fi, chvíli zas na rodinné drama a tu a tam probleskne i troufalá snaha o jakousi „společenskou satiru“, která ve finále vyznívá nejtrapněji. Dokonce víc trapně než robotický, „vyphotoshopovaný“ Bruce Willis s příčeskem, kterého poráží snad jen podivná kreace Vinga Rhanese v roli Proroka, vůdce kolonie lidí odmítajících robotickou společnost.
Jakmile v premise filmu vidíte slovíčko „konspirace“, můžete vzít jed na to, že budete mít co dočinění s pořádně překombinovanou zápletkou. Problém Náhradníků, potažmo všech podobných filmů, je, že tuhle překombinovanost od začátku čekáte a když se nad ní zamyslíte, vyjde vám de facto stupidní zápletka, která platí jenom proto, protože to předepisuje scénář. Snaha zašmodrchat divákovi hlavu se Mostowovi daří, ale ani ne tak sofistikovaným scenáristickým řemeslem, jako spíš bezradností.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=jwTJ7mCcFoY

Přesto Náhradníci díky své střídmé stopáží v druhé polovině odsýpají a akční scény, během nichž musíte zapomenout na veškeré ty věci, co vám ve škole napovídali o gravitaci, mají výbornou dynamiku. Mostow chtěl očividně vyjít ze souboje s filmy Minority Report a Já, robot ideálně jako mix obou, bohužel pro něj ale nedal vzniknout ničemu většímu než jen rychlokvašné jednohubce, která přiláká do kin lidi na tvář Bruce Willise.
Někomu to ke štěstí stačí.

Náhradníci (The Surrogates)
USA, 2009,  české titulky.
Režie: Jonathan Mostow, hrají Bruce Willis, Rosamund Pike, Radha Mitchell, Ving Rhames, Jack Noseworthy a další.
Premiéra v ČR: 8. října 2009