Nákaza je tady. Počítá se každý dotyk

Stefan-Titka

Jak by probíhala celosvětová virová epidemie, kdyby vypukla právě dnes? Jak bychom se bránili proti nepříteli, jenž má mílový náskok? A není veškerá panika jen dílem farmaceutických společností, které vydělávají na prodeji vakcín? Na otázky odpovídá režisér Steven Soderbergh ve filmu Nákaza.

Medicína si dnes umí poradit s nemocemi v zárodku. Dokážeme léčit rakovinu a v budoucnosti možná dokážeme přemoci i jiné, zatím neporazitelné nemoci. Jak by ale zdravotnický sektor zareagoval na příchod nového, dosud neobjeveného viru? Film Nákaza je docela věrohodný záznam událostí, které by po takovém nálezu nejspíš následovaly.

Co je to za vir? Už z filmového plakátu je zřejmé, že film bude spíš příběhovou mozaikou. Plejáda hvězd tu nemá tolik prostoru, kolik bychom čekali, a každá drží víceméně svou dějovou linku. Spojuje je rychle se šířící virus.

Kate Winslet, Marion Cotillard a Lawrence Fishburne zastupují ve filmu Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, Matt Damon pak nabízí optiku obyčejného člověka tváří v tvář pandemii, jenž ztratí manželku (Gwyneth Paltrow) a bojí se, že ztratí i dceru.

Nákaza nabízí pár záchytných bodů, které můžeme nazvat dějem, ale z větší části jde opravdu o popis událostí. Steven Soderbergh není přísně realistický režisér jako například Paul Greengrass, jenž žánr jakési „pseudorealističnosti“ či rekonstrukce dovedl k dokonalosti ve filmech Krvavá neděle a Let číslo 93.

I když pandemii sleduje doslova den po dni a někdy až sterilně zachycuje její průběh, poměrně velké plochy si dovolí podkreslit minimalistickým, ale co do atmosféry velmi efektním soundtrackem. Perfektním důkazem je toho hlavně první půlhodina, kdy sledujeme rozjezd nákazy.

Filmu se daří vyvolat pocit paranoie a možná, že si po něm budete pár dnů všímat věcí, kterým normálně pozornost nevěnujete. Jelikož se nákaza šíří vzduchem i pouhým dotykem, režisér hodně a dobře pracuje s detaily. Klika u dveří, kreditní karta, potřesení rukou, mobil, který si zapomenete na baru a někdo vám ho podá – každý Nákaza je všudedotyk se počítá.

V první fázi film připomíná částečně detektivku, to když se vědci snaží z videa z průmyslové kamery casina zjistit nejen, odkud se nákaza přenesla na první oběť, ale zároveň i určit lidi, na které se následně rozšířila.

Slovo tu dostává i jakýsi mesiáš skeptiků, blogger, ztvárněný britským hercem Judem Law, přes něhož se do filmu ventiluje problematika nemocí jakožto výdělečných podniků pro obří zdravotnické korporace vyrábějících vakcínu.

I když je tahle poznámka určitě na místě a na skutečnost se nemusíme dívat skrz růžové brýle,  Soderberghovi hrdinové dávají v tomto ohledu světu šanci. Přes všechno, co se kolem nich děje, si udržují lidskou důstojnost.

Jak by se asi lidé opravdu chovali, kdyby svět zachvátila velká epidemie? Takhle?         

Nákaza (Contagion)
Režie:
Steven Soderbergh
USA, české titulky, 106 min.

Hrají: Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet, Lawrence Fishburne, Gwyneth Paltrow, Jude Law a další
Premiéra v ČR: 20. října 2011