Natočil jsem jednu z mých nejlepších desek, říká Meky Žbirka o Empatii

Lubos-Prochazka

Zpěvák Meky Žbirka (57) zažívá velmi pracovní podzim. Od září je na úspěšném akustickém turné, které pro velký zájem prodloužil až do 30. listopadu. Tento týden také pokřtil novou desku Empatia, v rozhovoru ale mluvil i o tom, že letos vyrazil do Londýna na U2 a že se tam vrátí na koncert svého oblíbence Paula McCartneyho.

Proč deska Empatia nevyšla před akustickým turné, která právě jedete?
Dobrá otázka, tu mi zatím nikdo nepoložil… Správně tušíte, že záměr byl vydat ji už před turné. Turné ale začínalo v září, tedy v době, kdy jsme s deskou ještě nebyli hotoví. Přitom jsme začínali točit v dubnu.

Empatia ale není akustická deska…
Ano, album jsme nahráli v plném obsazení. Na akustickém turné, které je taková příjemná záležitost navíc, hrajeme z desky písničku Tento song s Magdalenou Šalamounovou a budeme přidávat i další, o kterých doufám, že se mezi tím stanou známými.

Poslechněte si Tento song s Magdalenou Šalamounovou

Pro velký zájem jste v rámci turné přidal koncerty. Neuvažujete ještě o dalších "nášupech"?
Je to dost možné, ještě před třemi dny jsem si totiž myslel, že poslední koncert, který jsme přidali, bude ten v pražské Hybernii 24. listopadu. Teď jako poslední koncert turné bereme ten v Litoměřicích 30. listopadu. Co bude dál, uvidíme, my jsme flexibilní. Nevozíme s sebou v nákladních autech tuny aparatury, umíme se rychle přizpůsobit dalším prostorům.

Je nová deska „typický Žbirka“, nebo na ní uslyšíme i něco nového?
Na desce mě uslyšíte v mé tradiční poloze, na druhou stranu mojí ambicí není jen opakovat vyzkoušené postupy, chci také zkoušet něco nového. A myslím, že se to na desce povedlo. Možná Empatia Mekyho Žbirkyto bude znít trochu hloupě, ale mám opravdu pocit, že jsem natočil jednu ze svých nejlepších desek. Je vyrovnaná,  není to záležitost dvou tří písní.

Je celá ve slovenštině, nebo na ní zazní i angličtina?
V angličtině je na albu jedna píseň, jmenuje se I Need You a je z repertoáru mé velmi oblíbené skupiny

Splnil jsem si přání zazpívat si jednou jejich písničku.

Budete Empatii křtít i na Slovensku?  
Slovenský křest proběhne v Bratislavě 19. listopadu, na rok 2010 tam potom plánujeme turné.

Akustické, nebo s kapelou?
Zatím zvažujeme tři možnosti. Buď bude akustické, nebo v plné zbroji ve větších prostorách. Rád bych na Slovensko přivezl také vystoupení s velkým orchestrem, které už jsem si vyzkoušel v pražském Obecním domě.

Viděl jste vy sám v poslední době nějaký pěkný koncert?
Byl jsem na U2 v Londýně ve Wembley a 22. listopadu se chystám na Paula McCartneyho do londýnské O2 arény.

Za tři týdny se předávají čeští a slovenští Slavíci, poprvé v historii ve stejný den. Budete  v Praze, nebo v Bratislavě?Prozatím plánuji, že budu na slovenských Slávicích. Jsem ale zvědavý, kdo bude letos v obou zemích číslo jedna (směje se).

Zbývající koncerty Mekyho Žbirky
6. 11.
– Dvůr Králové (Hankův Dvůr), 9. 11. – Olomouc (Reduta), 10. 11. – Plzeň (Synagoga), 24. 11. – Praha (Hybernia), 30. 11. – Litoměřice

Témata: