Návrat čápů – proměna ospalého zapadákova


Představte si, že je vám dvacet let, právě vás vyhodili z práce, vy se rozhodnete opustit stereotyp dosavadního života a vypravíte se s batohem do neznámé země na „divokém východě“. A k tomu všemu vás bude motivovat romantický příběh prarodičů o lásce, která nehledí na čas, Návrat čápů.

{label}

Režisér Martin Repka se pokusil zachytit zmatky mladého člověka, který hledá své kořeny a zároveň se dotýká slovensko-německých vztahů. Téma mezinárodního dialogu se mu podařilo zachytit bez ohraných klišé (i když Karel Csina v roli cikánského floutka občas zaběhne do karikatury sebe sama). Návrat čápů ale jinak příjemně překvapuje civilním herectvím, člověk má pocit, že postavy jsou opravdu vrostlé do svého prostředí (tomu napomáhá i kamera, velkorysé záběry slovenských hor, stejně jako vytvoření určité intimity v obraze).

Z idylky snadno trgédie
Návrat čápů v sobě neukrývá žádné převratné sdělení, je spíš takovou nenásilnou sondou do života zapadlé vísky, kde se díky  příchozímu „cizímu elementu“ ukáže i její odvrácená tvář – v tomto směru snímek připomněl Divoké včely Bohdana Slámy. Tady jsme ale na slovenském pohraničí, a tak rvačka může znamenat víc než „facky na sále“, prostředí je vášnivější, syrovější a bez česky jemné poetiky. Všude je plno mafiánských převaděčů a vesnická idylka se může snadno přehoupnout v tragédii. Snímek je v tomto směru dobře vystavěn – pozvolná proměna vesnice Ruiny z ospalého zapadákova v místo plné napětí, mezilidského i „profesního“, se tvůrcům vydařila. A tak máte-li rádi dramatický děj, cikánsky uplakané housle, věříte na osudovou lásku a pokud chcete v naší produkci vidět filmy s herci, jejichž tváře už nemáte tisíckrát okoukané, Návrat čápů se vám bude s největší pravděpodobností líbit. Není to film, který by vám bránil v klidu usnout, ale skrývá v sobě neprvoplánový půvab, stejně jako jeho hlavní hrdinka.

Návrat čápů 
Slovensko/Německo/Česko
96 min, české titulky
Režie: Martin Repka.
Hrají: Katharina Lorenz, Florian Stetter, Kyra Mladeck, Radek Brzobohatý, Lukáš Latinák, Zuzana Mauéry, Karol Csino.