Nechte umění, ať přijde za vámi. Živá galerie zaplní ulice Plzně

karolinabranikova

O tom, že je v ulicích Plzně letos v létě pěkně živo, už od nás jistě víte. Možná ale nevíte, že od 10. srpna tam bude ještě živěji. Začíná totiž další část festivalu Živá ulice s názvem Živá galerie. Až do 23. srpna bude zaplňovat veřejná prostranství Plzně současným vizuální uměním. Máme pro vás pár tipů, které instalace můžete v Plzni navštívit.

Barva na ulici

Projekt Barva na ulici se v rámci multižánrového festivalu Živá ulice objevuje v Plzni již tradičně. Letošním tématem velkoformátových obrazů je Rok české hudby a pro festival je vytvořili výtvarníci z Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti. Fantazii se meze nekladou a jedinou podmínkou tak bylo, aby výtvarná díla obsahovala hudební námět. Na to, jak si výtvarníci s námětem poradili, se můžete přijít podívat až do 23. srpna do Proluky v Křižíkových sadech. 

Zdroj: zivaulice.eu

Záhon

Osázet Plzeň záhony plnými květin z krepového papíru se rozhodla umělkyně Karolína Klimešová. Její papírové výtvory budou po celých třináct dní vystaveny větru, dešti a slunci, stejně jako jsou v parcích a zahradách napospas přírodním živlům živé květiny. Inspiraci výtvarnice hledala vprávě v parkových zahradách a čerstvé koberce krepových rostlin budou k vidění na plzeňské Piazzetě od 10. srpna. 

Zdroj: zivaulice.eu

Pod povrchem

Hlavním tématem instalace Pod povrchem Roberta Houzara jsou špatné stránky lidké povahy, které jsou ukryté hluboko pod povrchem všedního dne. Umělec si ke znázornění takových rysů vybral prostory plzeňské kanalizace a pod víka kanálů umístil přehrávače se zvukovými stopami ve smyčce. Mluvící kanály chrlí projevy nechvalně známých osobností a skupin z minulosti i součanosti, prokládaných útržky varhanní hudby. Nechte se postrašit paralelním světem v plzeňském podzemí a zaposlouchejte se do temnoty pod povrchem Sadového okruhu v Plzni. 

Galerie na fólii

V Sadovém okruhu můžete od 10. srpna narazit také na streetartové instalace výtvarníka Martina Vály a dalších umělců. Nechme se překvapit, jaké velkoformátové malby na fólii ozdobí plzeňské ulice. 

Malba Martina Vály. Zdroj: Artarena.cz

Do projektu Živé galerie se zapojili také studenti a mladí umělci. V ulicích Plzně budou také k vidění například interaktivní instalace hrající si se světlem a pohybem, vizuální karavan, galerie na plakátech nebo na dlažbě. 

Zdroj: zivaulice.eu

Témata: