Nedodržený slib a štěstí talentovaného fotbalisty


Filmů o druhé světové válce a holocaustu se už natočilo spousta. Zatlučené dveře vagonů k prasknutí nacpaných lidmi se žlutou hvězdou na kabátech a dým valící se z osvětimských pecí, to jsou mementa historie, mnohokrát popsaná, mnohokrát zfilmovaná. Může k tomu nový film Nedodržený slib ještě něco dodat?

Film režiséra Jiřího Chlumského se na válečnou realitu dívá očima patnáctiletého chlapce. Vychází z knižních vzpomínek Martina Friedmanna, který přežil hrůzy holocaustu na Slovensku a v současnosti žije v Los Angeles. Tato důslednost v úhlu vyprávění dává snímku specifický náboj. Film Nedodržený slib totiž přesně popisuje tápání lidí, kteří se ocitají v situaci, jakou vůbec neznají, a nevěří, že může být opravdu nebezpečná. Žijí přece v humanistickém 20. století! Optikou patnáctiletého kluka, u kterého právě začíná pubertální vzdorovitost, se sběrný lágr stává dokonce vysněným místem, kde může hrát fotbal a odpočine si od omezujících rodičů. Jeho spoluhráč tam sestavuje fotbalové mužstvo a slibuje, že ho tím uchrání před koncentrákem. Ale opak je pravdou, Friedmannovy spoluhráče čeká Osvětim. Pouze on, nevšedně talentovaný fotbalista, má štěstí: přímo od vagonu ho velitel tábora odvede zpět do pracovní čety…

Scénář a obraz v nápaditém souznění
Film stojí na koncepci vzpomínek a tomu se podřizuje i nápaditý obraz kameramana Jána Ďuriše. Stejně jako si člověk vybavuje detaily, které ve finále tvoří barvitost vyprávění, tak i rytmus střihu občas spočine na vypointovaném detailu. Obrazová složka podtrhuje realismus výpovědi a funguje výmluvně beze slov. Stejně živý je i jazyk dialogů. Scénáristovi Jánu Novákovi se daří vyhýbat promluvám šustícím papírem, dialogy jsou spontánní, zasazené do svého prostředí a doby. Bravurně se tu pracuje s náznaky a vyhýbá se polopatistickému dovysvětlování.

Snímek má dobré herecké obsazení. Ve tváři Samuela Spišáka (Martin) se zračí postupné dospívání, rozčarování a fatální poznání, že Žid je všude vyděděncem. Ruský partyzán v podání Sergeje Danty v sobě nezapře sklon k fanfarónství i buranství a Ondřej Vetchý hraje na strunu starostlivého otce. A možná se vám vryje do paměti i malá role Romana Luknára a jeho uhrančivý pohled zpod fašistické uniformy.

Kus dobrého filmového řemesla
Příběh však ve druhé polovině znatelně ztrácí tempo. Martinovo putování s partyzány v sobě sice skrývá osten tajemství, ale oproti začátku jsou tyto pasáže trochu rozvleklé. Za vizuální zajímavostí bohužel zaostává hudební složka Michala Novinského s některými velmi prvoplánovými melodiemi. Přes tyto nedostatky se však jedná na česko-slovenské poměry o nadprůměrný film. Nedodržený slib není přelomovým počinem kinematografie, ale skrývá v sobě kus filmového řemesla, vypravěčské zručnosti a dokáže vtáhnout svou atmosférou. Ne nadarmo vyhrál první cenu v kategorii hraného filmu na židovském filmovém festivalu v Los Angeles.

Podívejte se na trailer k filmu Nedodržený slib

http://www.youtube.com/watch?v=1Na4q8y1wYY

Nedodržený slib / Nedodržaný sĺub / Broken Promise
Slovensko / Česko / USA, 2009, do 12 let nevhodný
Režie: Jiří Chlumský
Hrají: Samuel Spišák, Ondřej Vetchý, Ľuba Paulovič, Marián Slovák, Ivan Romančík, Pavel Kříž, Ina Gogálová, Viera Topinková, Sergeje Danta, Jan Monczka
Premiéra v ČR: 4. června 2009