Nedopečené koláčky Christiny Aguilery

chocobo

Christina Aguilera si za svou kariéru vyzkoušla řadu hudebních poloh, od nevinné princezny přes lacinou couru až k robotovi. Nyní svlékla ošacení a přijala roli znovuzrozené spasitelky. Lotus je její sedmá deska a interpretka by jistě byla ráda, kdyby se jí s novými koláčky podařilo vrátit na výsluní. Jenomže cukrátka se jí tak trochu nedopekla.

Startovací pozice Christiny Aguilery, současné porotkyně amerického Hlasu, nebyla příliš výhodná – neúspěch poslední desky, zrušené turné, rozpadlé manželství či strefování médií kvůli neustálému přibírání nepatří mezi položky, které si v momentě, kdy jdete s kůží na trh, dáte za rámeček. S novým materiálem tak Xtina musela vsadit všechny žetony na jistotu.

Do ztracena tak vyšuměly veškeré náznaky experimentů z dob výborného alba Back To Basics a ostatně i té lepší části předchozího Bionicu. Christina na Lotosu ve snaze znovu oslovit masy propůjčuje svůj majestátní vokál průměrným popovým flákům nikterak oslnivé produkce. A došlo dokonce i na Maxe Martina, hitovou extratřídu, které zpěváky katapultuje mezi nejhranější interprety za cenu ztráty osobnosti. Singl Your Body tak mohla klidně zpívat Rihanna, Katy Perry nebo Avril Lavigne a nikdo by nepoznal rozdíl.

Třináctipoložková kolekce se měla svým stylem vrátit k úspěšné Stripped, tedy k rozmanitosti, jednoduchosti a hitovosti. Lotus drží krok jen v některých bodech, především ve snaze přinést různě ochucené podoby popu. Jenže s Christinou je to jako na houpačce – když si vypůjčí trochu rockového koření, chvíli se jí daří, jindy naopak. Skladbě Cease Fire chybí údernost, zatímco Circles řeže lépe než nová pila.

Nejvíc ale desku sráží jalové pokusy o moderní zvuk. Naprosto zbytečná a kýčovitá Let There Be Love bude jistě žhavým zbožím pro kolotočáře, Xtina si ji ale měla bez rozmýšlení odpustit. Velký otazník visí i nad country baladou Just a Fool se spoluporotcem Blakem Sheltonem. Deska, jež z velké části míří na taneční parkety a srdce náctiletých slečen, jednoduše nemůže fungovat, když jí radikálním střihem proměníte ve vidláckou operu.

Poslechněte si Lotus v YouRadiu

V moři šedi přesto proplouvá i pár zlatých rybek. Ať už atmosferické intro, dojemné balady Sing For Me a Blank Page anebo nejlepší skladba celé desky – Red Hot Kinda Love. Té nechybí neoposlouchaný sound, hravost ani Lotuschytlavost. A přesně takových songů by měla v příštích letech interpretka nasbírat co nejvíce, chce-li se skutečně vrátit zpět na vrchol. S polovičatým Lotosem to totiž zřejmě nedopadne.

Christina Aguilera – Lotus
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 47:29

Seznam skladeb: Lotus Intro, Army Of Love, Red Hot Kinda Love, Make The World Move (feat. Cee Lo Green), Your Body, Let There Be Love, Sing For Me, Blank Page, Cease Fire, Around The World, Circles, Best Of Me, Just a Fool (feat. Blake Shelton)

Témata: