Nejlepší česká deska roku 2012? Poslechněte si nominované na Apollo

Hana-Slivova

Dost možná, že mezi vaše favority na české scéně patří úplně jiná kapela než ta, která letos vyhraje hudební cenu Apollo. Kdo se 6. února 2013 zařadí k loňskému vítězovi Bonusovi? Poslechněte si všechny nominované, které letos porota sestavená z hudebních publicistů a novinářů vybrala.

Boris Carloff – The Escapist

Producent, ale také houslista, skladatel a zpěvák Boris Carloff vydal debutovou desku The Escapist. Pohrává si na ní s náladami, elektronikou i písničkářstvím. Chvílemi připomíná amerického experimentátora Gila Scotta Herona a bez jakékoliv manýry zní tak, jak se to žádnému českému interpretovi dlouho nepovedlo. Černý kůň soutěže.
Recenze: O Carloffovi jsme psali ve Fokusu
The Escapist v YouRadiu

Lenka Dusilová – Baromantika

Lenka Dusilová se z rockerky v kapele Sluníčko posunula během dvaceti let do písničkářské, introvertní polohy, která jí dovoluje pracovat s jazzmany nebo klasicky vzdělanými muzikanty. Svůj pokrok v hudebním myšlení i technice ukázala na desce Baromantika.
Recenze: 90 %
Baromantika v YouRadiu

Charlie Straight – Someone With a Slow Heartbeat

Radostní, energičtí, pečliví a nadšení, takoví jsou Charlie Straight z Třince. Jejich druhá deska Someone With a Slow Heartbeat je sice trochu melancholičtější než debut She´s a Good Swimmer, nic to ale nemění na síle materiálu. Ne vždycky totiž musí čerpání z Beatles či Coldplay působit jako opisování.  
Recenze: 90 %
Someone With a Slow Hearbeat v YouRadiu

Květy – Bílé včely

To, co jednomu posluchači není ani trochu po chuti, si druhý zamiluje. Typický příklad brněnských Květů a jejich emocionálního alba Bílé včely. Třeba v hlase Evžena Kyšperského najdete stejné kouzlo jako kuchař Kittchen, který o albu pro Kouli napsal.
Recenze: 90 %
Bílé včely v YouRadiu

The Prostitutes – Deaf To the Call

"Nejživelnější, nejtvrdší, nejtanečnější a zřejmě i nejtemnější deska v diskografii The Prostitutes," popisuje kapela kolem zpěváka Adriana Bella řadovou nahrávku číslo tři Deaf To the Call. Největší hitovka je jednoznačně stadionová skladba Heart of Stone. A jestli jsou tam i další poklady? To už je jen na vás a na hloubce vašeho kutání.
Recenze: 70 %

The Prostitutes v YouRadiu

Umakart – Vlci u dveří

Generační deska, popová deska, deska roku bez jakýchkoliv přívlastků. Tak se hovoří o albu Vlci u dveří skupiny Umakart, jež vedou zpěvák a textař Priessnitzu Jaromír Švejdík a kytarista Dušan Neuwerth. Album vyšlo osm let po debutu Manuál, řadu lidí ale Umakart objevuje právě až nyní v souvislosti s Václaven Neckářem, na jehož cédéčku Dobrý časy se část kapely podílela. Pravděpodobně favorit ankety.  

Recenze: 80 %
Vlci u dveří v YouRadiu

Zrní – Soundtrack ke konci světa

Kladenská kapela kamarádů ze střední bude porotce rozdělovat asi nejvíc. Jedni Zrní vytýkají provinčnost a slámu v botách, druzí oceňují pracovitost a snahu zpracovávat trendy po svém. Pravdou ale je, že na aktuálním Soundtracku ke konci světa se Zrní ze škatulky venkovských folkrockerů docela pěkně vymaňují.

Recenze: O Zrní jsme psali ve Fokusu
Soundtrack ke konci světa v YouRadiu

Témata:, ,