Nejvýdělečnější filmy za rok 2016. Uhodnete, které to jsou?

Redakce

V loňském roce mělo premiéru několik filmových kousků, které tvůrcům vydělaly doslova majlant. Víte, jaké to jsou?

Captain America: Občanská válka. Snímek natočili bratři Anthony a Joe Russoovi. Celkově vydělal 1,15 miliardy dolarů. Jedná se o velmi vysokou částku, ale rekordní výdělek to rozhodně není. Ten neustále drží snímek Avatar, který vydělal 2,78 miliardy dolarů. I přesto ale nový Captain America obsadil první příčku nejvýdělečnějšího filmu za loňský rok. Není divu. Příběh podle komiksové verze patří mezi ty nejlepší. Fanoušci Marvelu na něj už netrpělivě čekali. Avengers se snaží chránit lidstvo, ale vstupují mezi ně politické tlaky. Steve Rogers hájí svobodná rozhodnutí hrdinů bez zásahů politiky, ale Tony Stark stojí na druhé straně.

Hledá se Dory. Druhé místo nejvýdělečnějšího filmu za loňský rok si ukořistilo studio Disney se svým animákem Hledá se Dory. Natočil ho Andrew Stanton. Snímek se sice nevyrovnal celkové kvalitě filmu Hledá se Nemo, ale i tak zabodoval. Vydělal totiž 1,027 miliardy dolarů, což je nepochybně pro tvůrce úžasná cifra. Tentokrát se neděl velký humbuk kvůli pruhovanému Nemovi, ale modré Dory. Nejvíce se jim podařilo utržit peněz ve Spojených státech amerických, a to necelé půl miliardy. Na nostalgický návrat do hlubin kouzelného oceánu se toužili podívat i dospělí.

Zootropolis: Město zvířat. Snímek Zootropolis natočili režiséři Byron Howard a Rich Moore. Animák obsadil třetí místo a stejně jako přechozí dva filmy se také s výdělkem přehoupl přes miliardu. Snímek vydělal tedy konkrétně 1,023 miliardy dolarů. Tento animák si velkou sumu peněz nepochybně zasloužil. Zootropolis je unikátní město, kde žijí spolu jen zvířata. Dorazí tam i malá Judy a chce být členem policejního sboru. Potíž je v tom, že je to králík a nikdo menší tam už není. Musí si vybudovat respekt u svých kolegů. Z toho důvodu na svá bedra převezme náročný případ. Snímek měl úspěch nejen u dětí, ale i dospělých.

Kniha džunglí. Knihu džunglí natočil Jon Favreau. Tvůrci nečekali, že tento snímek obsadí 4. příčku nejvýdělečnějších filmů roku 2016. V jednu chvíli najednou začaly padat na konto Knihy džunglí velké cifry a snímku se podařilo vydělat přes 966 milionů dolarů. Režisér čerpal inspiraci z původního příběhu od Rudyarda Kiplinga. Někteří si možná mylně vykládají, že se jedná o remake. Není to tak. Tvůrci se jednoduše pokusili o novou adaptaci malého chlapce z džungle. Dopadlo to velmi dobře, podařilo se jim natočit skvělý snímek a dokonce už plánují i pokračování.

Tajný život mazlíčků. Tajný život mazlíčků natočili režiséři Chris Renaud a Yarrow Cheney. Snímek to dotáhl na krásné páté místo. Za první víkend projekce vydělal po celém světě přes neuvěřitelných 140 milionů dolarů. Celkem si snímek vydělal 875 milionů dolarů. Jedná se o slušnou sumu, když si uvědomíme, že náklady stály pouhých 75 milionů dolarů. Pomalu celý svět uchvátil další animák o zvířatech, jak jinak. Každý je zbožňuje. Tentokrát jde v příběhu o psa Maxe. Bohužel Maxova panička Katie udělala něco nečekaného – vzala si z útulku nového pejska, což se Maxovi příliš nezamlouvalo. Všem divákům v kinech ale očividně ano. Tvůrci oznámili, že plánují druhé pokračování tohoto snímku.