Nelly Furtado přišla s nabídkou nekvalitního popu

Jana-Moravcova

Je tak trochu záhada, jak to, že se Nelly Furtado stále drží na horních příčkách popového žebříčku. A s podivem bude, jestli se tam udrží i po nové desce The Spirit Indestructible. Jejím vesmírem totiž hýbou okované beaty, mainstreamová klišé a prázdné aranže; něco tak sterilního tu bylo naposledy u Jennifer Lopez.

U jména kanadské zpěvačky Nelly Furtado bude už navždycky zapsaný velký úspěch s debutovým albem Whoa, Nelly!. Od té doby ale uplynulo dvanáct let a světu vydala další tři desky, které se od hravého debutu pomalu vzdalují. A na tom čtvrtém Nelly totálně semlel střední proud.

Poslední album Mi Plan (2009) bylo nabité rádoby moderním zvukem a kolotočářskými aranžemi, čekalo se tedy na to, jestli Nelly v roce 2012 chytne druhý dech a na The Spirit Indestructible předvede něco na způsob desek Folklore nebo Loose.

Nic takového se ovšem neděje. Novince nechybí jen nápaditost, ale také pomyslný hák; cokoliv, co se na první poslech zasekne do ucha a nepustí. Veškeré pokusy o hudební úspěch rozmělnil producentský tým v příliš složitých kompozicích bez jakékoliv silné ústřední linky.

Poslechněte si novou Nelly v YouRadiu

Titulní The Spirit Indestructible i oba další singly – Big Hoops (Bigger the Better) a Parking Lot – jsou snadno zaměnitelné, druhá jmenovaná navíc jako kdyby záměrně čerpala inspiraci z muziky stájové kolegyně, rapperky M.I,A.. Mimo ústřední chytlavou melodii skladby High Life tento nedostatek bohužel nenapraví žádná z dalších dvanácti skladeb v základníhrací době, spásu nepřinese ani šestice bonusových kousků.

Na The Spirit Indestructible pracoval s Nelly Furtado početný tým. Nikdo z něj ale jako kdyby nevěděl, co přesně udělat, aby se z Nelly stala opravdová popová hvězda číslo jedna. A tak se to zkouší přes čistý pop, R´n´B i taneční skladby. Přitom je jasné, že největší pecky jsou ty nejjednodušší – třeba jako Forca z druhé desky Folklore, která to dotáhla až na hymnu portugalského mistrovství Evropy ve fotbale. 

I přes nálepku pop směřuje The Spirit Indestructible spíš do zpopovatělé world music s férovým podílem tzv. černé hudby. Album je protkané jak pseudoorientálními melodiemi Nelly Furtado(The Most Beautiful Thing), tak silnou fúzí popu a R‘n‘B (High Life, Something).

Je to zvukový mišmaš, kterému nepomáhá ani vokál samotné Nelly Furtado; zpěvačka tentokrát hlavně ve výškách zní, jako kdyby doslova mečela.

Že by Nelly byla první dívkou, jíž něco takového pomůže k úspěchu?

Nelly Furtado – The Spirit Indestructible
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 49:44
Seznam skladeb: The Spirit Indestructible, Big Hoops (Bigger the Better), High Life (feat. Ace Primo), Parking Lot, Something" (feat. Nas), Bucket List, The Most Beautiful Thing (feat. Sara Tavares), Waiting For the Night, Miracles, Circles, Enemy, Believers (Arab Spring)

Témata: