Nemůžete usnout? Pusťte si novou desku Kelly Clarkson!

kristinabila

Někdejší vítězka soutěže American Idol Kelly Clarkson se vdala, porodila potomka a nahrála novou desku Piece By Piece. Jenomže z té desky kape tolik klišé, že člověk nestačí měnit kýble.

Dnes dvaatřicetiletá Kelly Clarkson byla vždycky sympaťačka. Jakmile se vymanila ze slávy talentové soutěže American Idol, již vyhrála, vyrazila po vlastní ose a vykašlala se na hudební kritiku plus pop kulturní prudiče, kteří poukazovali na to, že její postava nesplňuje parametry vzhledu současné pěvecké sex bomby. V osobním životě se zpěvačce daří, vdala se a stala se matkou. Hudebně se však ne a ne strefit do černého.

Kelly ze sebe po porodu neudělala sex mašinu (jako tehdy třeba Christina Aguilera), aby všem dokázala, že se nezakope pod hromadou plín. Tomu všechna čest. Nové, v pořadí už sedmé album Piece By Piece působí velice střízlivě, klidně a osobně. Bohužel ale taky nudně. Všech třináct skladeb by se dalo zmačkat do jednoho velikého chumlu a je jedno, kterou písničku posluchač vytáhne – všecny totiž znějí dost podobně.

Kelly je s albem pozadu stejně jako se svým účesem vyholeným na jedné straně hlavy. Jako kdyby se zasekla v minulosti. Deska má sice moderní zvuk, hudební témata ale Kelly poskládala do dávno odrhnutých popových melodií bez nápadu. War Paint je obyčejná tucárna, Someone přeslazený ploužák pro střední školy a Dance With Me dokola těží ze stejných motivů. Největším zvukovým experimentem zůstává jedině Take You High, která si alespoň v refrénu pohrává s elektrem.

Kdyby alespoň měla Kelly Clarkson co povědět; poslouchat pořád dokola „osobní zpovědi“, kterým ale chybí pointa i autenticita, zvládne málokdo. Sluníčková poselství o tom, že v srdci máme místo, kam nepronikne žádná bolest ani nespravedlnost světa, o tom, že potřebujeme spřízněnou duši, pro kterou budeme dýchat, a o tom, že všichni otevřeme svá srdce, už zkrátka NE! V momentě kdy do oduševnělého marastu přilétnou andělé, nastává úplný konec.  

Clarkson se na nové desce nikam neposunula, přitom čas i prostor na to měla, a z novinky kape tolik průměrnosti i klišé, že člověk nestačí měnit kýble. Alespoň že ten hlas má Kelly pořád dobrý.

Kelly Clarkson – Piece By Piece
Vydavatelství: RCA
Celkový čas: 50:13
Seznam skladeb: Heartbeat Song, Invincible, Someone, Take You High, Piece by Piece, Run Run Run (feat. John Legend, I Had a Dream, Let Your Tears Fall, Tightrope, War Pain, Dance with Me, Nostalgic, Good Goes the Bye

 

Témata: