Není muzeum jako muzeum. Podívejte se na ta absurdní

Redakce

Myslíte si, že do muzea se chodí pouze na obrazy, sochy a tak podobně? Pak jste na omylu. Podívejte se na ta nejpodivuhodnější muzea světa. Některá jsou opravdu jen pro otrlé a na jejich návštěvu asi opravdu jen tak nezapomenete.

  • Lombrosovo muzeum antropologie – Pokud se chystáte jet do Turína, můžete zde navštívit Lombrosovo muzeum čítající přes 400 lebek zločinců a nesoucí jméno po slavném Cesare Lombrosim, který se zabýval fyziognomií člověka ve vztahu k zločinu. Mimo jiné vytvořil model rozeného zločince. K vidění jsou zde i kosti, kostry či lidský mozek naložený v lihu.
  • Muzeum penisů – Ano, i takovéto muzeum existuje, na Islandu a je to velká podívaná. Ke zhlédnutí je zde na 900 exponátů penisů zvířat a 20 exponátů lidských penisů. Největším je penis vorvaně tuponosého, který měří přes 170 cm. A to rozhodně není vše, co se dá v muzeu najít.
  • Muzeum špatného umění – Tak tomu říkáme paradox. Většinou se do muzea chodí na umění (pokud tedy zrovna nejdete třeba do muzea antropologie), abyste se podívali na nádherná díla. V tomto muzeu je tomu naopak. Najdete tu sbírku kýčovitých, nehezkých věcí. A jak to vzniklo? Jednomu starožitníkovi z Massachusetts se dostal do rukou strašný, ošklivý obraz. Nechal si jej, aby ho ukázal kamarádům a stala se z toho tradice.
  • Psychiatrické muzeum – Toto muzeum se nachází v Missouri a opravdu není jen tak pro každého. Najdete zde nespočet exponátů, ke kterým se pojí příběh. K vidění je tu například uspávací židle nebo sbírka věcí, které vyoperovali duševně nemocnému pacientu ze žaludku (mezi nimi jsou například nehty, hřebíky, jehly…). Známé je i obří kolo, ve kterém chovanci dřeli podobně jako křeček v teráriu, aby ze sebe vyhnali „ďábla”.
  • Muzeum parazitů – Tokio, tak tam je možné všechno. Proto není asi ani k podivu, že zde stojí muzeum parazitů, kde je k vidění nejdelší tasemnice, orgány prolezlé červy a podobně. Směle do toho!
  • Muzeum vlasů – Taky velmi zajímavé místo nacházející se v Turecku ve sklepě. Světě div se, založil ho hrnčíř, poté co od své přítelkyně dostal na památku loknu jejích vlasů. Další vlasy pak postupně dostal od svých zákaznic. Dnes čítá okolo 16 000 kusů, každý je označen popiskem.
  • Muzeum smrti – Další místo, kam by lidé se slabším žaludkem neměli chodit. Vystavena jsou zde mrtvá těla, včetně dokumentace z jejich pitev. Vidět můžete prostředky na balzamování a největším šokem pro vás bude gilotinou useknutá hlava. A kde je? V Los Angeles.

TOP 5 muzeí světa, která stojí za to navštívit

Galerie: Baletní snímky, které vám vezmou dech