Nespokojeni s Nickelback? Zkuste vtipálky Theory of a Deadman

david-p-stefanovic

Kdyby Nickelback nebo Daughtry měli drsnější texty, přitlačili na kytary a hlavně hráli pořád stejně dobře jako zamlada, mohli by v přehrávačích Theory Of a Deadman nahradit. Takhle buďme rádi, že tuhle kanadskou partu máme.

Styl, kterému můžeme říkat post-grunge nebo alt-rock, má za velkou louží jasná pravidla. Jednotlivé písničky na albu jsou od sebe v podstatě nerozeznatelné, určené pro vysílání na těch nejširších rádiových vlnách. Kytaristi si vystačí se dvěma až třemi akordy a každá deska obsahuje minimálně dvě akustické písně plus jednu podloženou dojemným pianem.

Co se uměleckého přínosu týče, je tahle větev pro rockový svět zhruba tím, čím je v popu Justin Bieber. Jenže pokud se dělá správně, je v jednoduchosti krása. A Theory of a Deadman umí. Neberou se vážně, rozverně drsnými texty většinou o bývalých přítelkyních baví sebe i posluchače – dělají zkrátka ideální muziku na letní párty nebo na dlouhé cesty autem.

Letošní deska Savages lehce ustupuje od bláznivé hravosti, která z předchozího The Truth Is… (2011) udělala díky perlám jako Bitch Came Back nebo The Truth Is… (I Lied About Everything) jedno z nejzajímavějších alb žánru. Ne že by se chroničtí satirici zapřeli zcela – je libo song o tom, jak všichni rádi házíme vlasy do drsných zvuků metalu? Pak si poslechněte Heavy. A co se týče oněch povinných jemných písní, The One má kromě piana dokonce i smyčce a je tak perfektně klišovitá, že nejen zcela upřímně zahřeje leckteré náctileté srdéčko, ale musí pobavit i cyniky. Následující Livin’ My Life Like a Country Song by mohl každý country zpěvák podat procítěně a s vážnou tváří. U Theory Of a Deadman si tím zdaleka nejsme jisti.

Savages – pro tuto kapelu tradičně – střídá všechny polohy, kterých je pro spokojený poslech rádia třeba. Činí tak s nadhledem a řemeslnou zručností a ve věčné honbě za originálními nápady přináší velmi svěží odlehčení a pravdu o tom, že i u hudby se lze prostě jenom bavit. Pusťte si ho klidně i doma a v jednom kuse. Uvidíte, že nejpozději u třetího songu si budete jednoduché texty pobrukovat se zpěvákem a nakonecjestli kapela dorazí do Čech – automaticky sáhnete po lístcích. Protože málokdo umí zprostředkovat pocit nezávazné zábavy tak jako Theory Of a Deadman.

Theory Of a Deadman – Savages
Vydavatelství:
Roadrunner Records
Celkový čas: 46:39
Seznam skladeb: Drown, Blow, Savages (feat. Alice Cooper), Misery of Mankind, Salt in the Wound, Angel, Heavy, Panic Room, The One, Livin’ My Life Like a Country Song (feat. Joe Don Rooney), World War Me, In Ruins, The Sun Has Set On Me

Témata: