Nestatický art rock zahýbe Prahou


  Britská kapela Van der Graaf Generator vystoupí 22. ledna v Paláci Akropolis v původní sestavě z roku 1968, aby snovou deskou Trisector vzpomněla na staré dobré časy.

Zpěvák a kytarista Peter Hammill založil v roce 1967 se svými spolužáky kapelu, které dali jméno podle přístroje na výrobu statické elektřiny. Později se k ustálené sestavě Peter Hammill (zpěv, kytara), Guy Evans (baskytara) a Hugh Banton (klávesy) přidal flétnista a saxofonista David Jackson.

V historii účinkování kapely Van der Graaf Generator najdeme několik pomlk. Po odchodu Petera Hammilla na sólovou dráhu se páni hudebníci dali dohromady na tři roky, během nichž stihli natočit čtyři desky. Sešli se také jako Hammillův doprovodný band. Po další pauze ožila kapela v roce 2005. Tehdy vydala rovnou dvojalbum nazvané Present a dokázala, že i v současné době má co říci – je ojedinělé především díky improvizovanému materiálu, který se nachází na druhém CD.

Van der Graaf Generator v 70. letech

http://www.youtube.com/watch?v=Cv9DouGSXW8

Van der Graaf Generator v roce 2007

http://www.koule.cz/srv/www/adm/cps/get.do

Žádné kytary, ale elektronika
Hudbu kapely Van der Graaf Generator můžeme nazývat klasickým art rockem, ale ve své době často prováděla na posluchačích nejrůznější pokusy. Stojí za povšimnutí, že kapela nikdy nedávala důraz na kytary, ačkoliv ostatní  art rockové bandy si na nich naopak zakládaly. Místo toho skupina experimentovala s elektronikou a na jejím charakteristickém zvuku měly významný podíl dechové nástroje.
Peter Hammill se v České republice představil již dvakrát. Letos se představí s kapelou, s níž zahraje skladby z nové desky Trisector.

Van der Graaf Generator
Kde:
Praha, Palác Akropolis
Kdy: 22. ledna
Čas: 19:30
Vstup: od 690 Kč, předprodej v Paláci Akropolis nebo v sítích Ticketportal a Ticketpro.
Web