Nestyda, inteligentní a úsměvný sitcom

Marek-Bartos

Do tuzemských kin zítra vstupuje dlouho očekávaná a marketingově velkoryse podporovaná komedie Nestyda. Od společného díla jednoho z nejplodnějších českých režisérů Jana Hřebejka a neméně plodného spisovatele Michala Viewegha si producenti slibují velký divácký ohlas. A když byl do hlavní role obsazen populární herec Jiří Macháček, tak už ani nemůže být o komerčním úspěchu pochyb.

Jenomže slavná jména ještě nezaručují špičkovou kvalitu díla, což je třeba říci hned zkraje. Nestyda vznikl podle předlohy Vieweghovy knihy Povídky o manželství a sexu, která je do jisté míry i autobiografií spisovatele. Filmovou verzi ale nelze chápat jako věrné ztvárnění předlohy. Nenucený a lehce ironický svůdník, který vyučuje tvůrčí psaní a potlouká se po nocích v pražských barech, se ve snímku proměnil v moderátora předpovědi počasí Oskara (Jiří Macháček), roztomilého a odzbrojujícího starého mládence, jehož neustálý apatický výraz ve tváři v jakékoliv situaci vyvolává u diváka pousmání a pobavení.

Oskara hned v úvodu vyhodí jeho manželka (Simona Babčáková) z domu, když přijde na jeho milostný poměr s mladou maďarskou au-pair (Éva Kerekes). Osud poté Oskarovi postaví do cesty slavnou šarmantní zpěvačku (Emília Vášáryová), již Oskar už dlouho obdivuje a která je o generaci starší než on. Nakonec v samém závěru filmu objeví v jistém luxusním vykřičeném domě svoji bývalou žačku tělesné výchovy, která se nyní živí (a podle vlastních slov zároveň i baví) prostitucí.

Psychologická sonda? Spíš úsměvný sitcom
Vieweghova původní představa o převedení knihy na plátno, ve které by „tři až pět předních českých režisérů“ zfilmovalo „tři až pět povídek spojených hlavní postavou“ se neuskutečnila. Jan Hřebejk se tedy pokusil o jakýsi kompromis. Film nemá klasický děj s psychologickým vývojem postav, vlastně nemá ani obvyklý do děje uvádějící začátek, klíčový zlom ani uzavírající konec. Obsah filmu spíše tvoří epizodky hlavního hrdiny, který volně přechází z jedné scény do druhé. Zvolená forma ale mnohdy nepříjemně hraničí s klipem a způsobuje povrchnost a plošnost postav. Z psychologické sondy do tápající duše přelétavého muže středního věku se pak stává pouze lehce úsměvný a inteligentně vyprávěný sitcom, u kterého se divák zasměje, ale vzápětí na něj i zapomene.

Podívejte se na ukázky z Nestydy

Nestyda není na české poměry rozhodně špatný film a dozajista se bude nějaký čas pohybovat na horních příčkách žebříčku návštěvnosti. Bohužel však neplní proklamované ambice tvůrců, kteří chtěli vytvořit dílo vypovídající o skutečném každodenním životě střední třídy. Na tomto faktu nic nemění ani perfektně zvládnutá kamera Jana Malíře a již tradičně kvalitní výkony Hřebejkových herců v čele s Jiřím Macháčkem a Emílií Vášáryovou.