Never Sol, krotitelka divoké holčičí energie

Hana-Slivova

Jan P. Muchow pro českou scénu vybrousil drahý kámen jménem Sára Vondrášková. S touhle absolventkou Konzervatoře Jaroslava Ježka začal pracovat před dvěma lety během příprav hudby k filmu Ve stínu a nachystal s ní také její první desku Under Quiet. V Paláci Akropolis včera celý tým Never Sol, jak si Sára říká, předvedl, jakou sílu můžou mít podzemní proudy.

Když mezi písničkami mluví do mikrofonu, působí Sára Vondrášková trochu nervózně; jako kdyby si nebyla úplně jistá, jestli to, s čím před fanoušky přichází, je úplně dobré. Pak si ale sedne za klavír, přivře oči a z mladé absolventky konzervatoře se rázem stane královna nočního klubu. Hlasem hlubokým a drsným, který tak nepasuje k jejímu éterickému vzezření, zavře pusu i chlápkům u baru, melancholické, mlhavé, ale s pečlivostí školené muzikantky vystavěné melodie zase přivádějí do sna přítomné dívky.

Žádné klimbání se ale nekoná. Sára Vondrášková alias Never Sol dokáže naživo ještě víc než na desce pracovat s výsostně ženskou energií a jakýmsi těžko popsatelným stavem mezi klidem a bouří, který je pro všechny písničky z debutu Under Quiet typický.

http://www.youtube.com/watch?v=94a2JroFVgU

Ať už hraje a zpívá hit z filmu Ve stínu Lay Down (v němž si naživo zahostoval na klarinet její spolupracovník Tomáš Dvořák alias Floex), bublající singl Hands, hlasový i klavírní duet s kamarádkou – zábavně roztěkaným protipólem Kateřinou Šantrochovou – nebo komorní příběh s vybrnkávanou kytarou Jana P. Muchowa Run With The Wolves, je v tom příjemné napětí. Asi jako když se mění vzduch po dešti; drobné výkyvy atmosféry, které písničky pouštěné z desky nikdy nedokáží navodit.

A pak je tady Sářina skvělá kapela. Původní sestavu s bubenicí Lenkou Dundrovou doplnily pro koncertní účely ještě další dvě muzikantky v kontrastních bílých šatech, houslistka/vokalistka Anežka Bzirská a perkusionistka Tereza Vytisková. V Akropoli zkušeně klouzaly po atmosférické a zvukové trase mezi láteřící čarodějnicí a tancující vílou, jako kdyby je s vrchní čarodějkou Sárou pojila pupeční šňůra.

Never Sol v rozhovoru pro Kouli říkala, že název desky Under Quiet pro ni představuje jakýsi podsvět, který dokáže vyjádřit jen hudbou. Nečekejte zbytečně dlouho a pojďte si tím světem projít sami. Naživo je to o kus dobrodružnější než na desce.

Never Sol – křest CD Under Quiet
Support: Sant Roche
Praha, Palác Akropolis, 26. 9. 2013