Nevolte levici, prosí Mádl a Issová v klipu Přemluv bábu

Hana-Slivova

Facebook a další sociální sítě včera oběhlo video, ve kterém herci Martha Issová a Jiří Mádl názorně přemlouvají vrstevníky, aby si promluvili se svými prarodiči a vysvětlili jim, proč nemají volit levici. Klip se zjevně inspiroval podobným americkým projektem z doby před posledními prezidentskými volbami. Názory na úroveň českého klipu se velmi různí. Co si o něm myslíte vy?

pollLampička, retro pohovka a na ní herečka Martha Issová a herec Jiří Mádl. Oba s nadsázkou vysvělují, proč je důležité "přemluvit bábu a taky přemluvit dědu", aby u květnových voleb nevolili levici.

Podle nich jsou hlavní voličskou základnou socialistů a komunistů starší lidé, kteří bydlí na vesnici a mají selektivní paměť, takže si pamatují jen to hezké (například pusu na tancovačce). Dvojice argumentuje roozhazovačnou politikou levice, nechuti řešit důchodovou reformu  (to levici nezajímá, protože její voliči jsou staří dneska a ne za čtyřicet let) nebo zavést školné. Na konci klipu dvojice slibuje, že když se nám podaří příbuzné přemluvit, aby volili pravici, prozradí nám, kde na internetu najdeme úplně zadarmo to nejlepší porno s politiky a úhořem.

Za klipem stojí kromě Mádla a Issové i režisér Petr Zelenka. Podle všech zúčastněných jde o soukromou aktivitu, pod kterou není podepsaná žádná z politických stran. "Je to nápad můj, Marthy Issové a režiséra Petra Zelenky. Plánovali jsme to už déle. Nemá v tom prsty žádná politická strana, ačkoliv je jasné, kterou část spektra tím podporujeme. Sledujeme tím zvýšení zájmu mladých o politiku, proto jsme zvolili tento vtipný mód," řekl pro server iDNES.cz Jiří Mádl.

Tento předovlební klip se ovšem zjevně inspiroval americkým videem z roku 2008, ve kterém herečka Sarah Silverman vysvětluje, proč je třeba volit Baracka Obamu.  

Český spot už vzbudil řadu reakcí. Jedni na něm oceňují nadsázku a řadu pravdivých argumentům, dalším se zdá banální, sprostý a stereotypní. Co si o něm myslíte vy?