Newyorský Fashion Week: Byli jsme tam a viděli… kožichy a Naomi Campbell

lenkakomrskova

New York pravidelně otevírá sezónu světových fashion weeků, které jsou bezpochyby nejdůležitější událostí roku pro všechny módní návrháře, editory, nákupčí a milovníky stylu. Celá série začala už tradičně na Manhattanu v Lincoln Center, kde návrháři ukázali ready-to-wear kolekce pro nadcházející podzim a zimu. Jak to vypadá, když se na New York Fashion Week dostanete osobně? Čtěte report Lenky Komrskové.

Módní přehlídky, hostující celebrity, atmosféra fashion weeku – to vše vyžaduje (vzrušující) přípravy. Je ale dobré počítat s tím, že na pečlivě vybrané outfity vůbec nemusí dojít. V New Yorku totiž bylo během akce pod nulou a představa, že ladně přeběhnu z taxíku přímo ke streetstylovým fotografům u vchodu, se v realitě stala zběsilým během s myšlenkou, jak blbě u toho asi vypadám.

New York Fashion Week:
O čem se mluvilo mluvilo?

  • Kelly Cutrone, úspěšná PR specialistka, která několikrát zasedla jako porotkyně v americké reality show Amerika hledá topmodelku, viděla kolekci Kanyeho Westa pro Adidas a prohlásila, že by se měl držet toho, co umí nejlépe – muziky.
  • Vstupenky na Fashion Week se běžně koupit nedají, nechtěné pozvánky se však na internetu prodávaly i za více než 1000 dolarů za kus.
  • Naeem Khan, původem indický designér se základnou v New Yorku, si na molo přizval graffiti writera s pseudonymem Trek6, aby vyzdobil plátno v pozadí módní přehlídky přímo v jejím průběhu.
  • Zimním modelům často dominovaly kožichy a nejinak tomu bylo u Ralpha Laurena. S tím rozdílem, že jako odpůrce pravých kožešin sáhl po umělých materiálech a nakupoval u prodejců, kteří garantují zpracování ovčí kůže jako vedlejšího produktu. Tím získal uznání od americké organizace PETA bojující za práva zvířat.
  • PETA ale měla spíše příležitosti kritizovat, zejména tak učinila na adresu Chrise Browna a jeho přítelkyně Karrueche, kteří přišli na fashion week sladěni do honosných kožichů. A aby toho Kanyeho nebylo málo, i on dostal výtku od PETY. S manželkou Kim Kardashian totiž na týden módy oblékli svou ani ne dvouletou dceru North do kožichu.

Před vstupem do speciálnáho stanu ale nadšení opět stoupá. Akreditaci jsem musela ukázat tolikrát, že jsem očekávala setkání se spoustou významných osobností a po třetím scanování kódu z pozvánky tak trochu i s prezidentem.

Konečně jsem se ocitla vevnitř, ale nebyl moc čas se rozhlížet, přehlídka měla za chvíli začít. Dala jsem se do pomalejšího, i když stejně přiblblého poklusu, který skončil u obrovské fronty lidí čekajících na vstup do jednoho sálů, kde se dozvíme trendy na příští zimu. Hierarchie na sebe nenechala dlouho čekat a už nás řadili do linií na sezení a na stání. Nicméně ne všechny přehlídky byly vytížené a většinou se posadili všichni. Po předchozí zkušenosti, kdy můj fotoreport obsahoval pouze vrcholky hlav návštěvníků a zdvižených rukou se smart phony, jsem se jako jediná rozhodla zůstat stát.

Co Lenka viděla: 

1. Přehlídku mongolské designérky

První událost, kterou jsem během únorového fashion weeku navštívila, byla módní přehlídka mongolské designérky Bayarmaa Bayarkhuu, překvapivě nazvanou Mongol. Hned úvod prozradil návrhářčin respekt ke kořenům a tradici. hudební doprovod obstaral cellista a zpěvák mongolské písně, jejíž zvuk se v polovině performance náhle změnil v dubstepový beat. Hudební intro tak naznačilo, že v kolekci se bude prolínat mongolský odkaz s moderními prvky. Modely hýřily barvami od temně fialové až k zářivě limetkové. nechyběly metalické odlesky. Bayarkhuu se zaměřila na asymetrické střihy a momentálně tolik populární třásně, z materiálů sáhla po kašmíru, kožichu z mongolských ovcí, vlně, ale i plastu. 

Takhle vypadá kolekce Kanye Westa pro Adidas

Zhruba po patnácti minutách a velkých ovacích nastal konec a dav se pomalu přesunul do centrálního bodu stanu, kde byly k dispozici módní magazíny, prostor dostaly i promo akce (pracímu prášku zadarmo málokdo odolal) a uprostřed všeho seděli fotografové. Pokaždé na stejném místě, až jsem je podezřívala, že si podepsali židle.

2. Naomi Campbell

Po straně vzniklo provizorní studio, v němž se natáčel pořad Fashion Police (foto v galerii). Role moderátorek zastaly mimo jiné Kelly Osbourne nebo Kathy Griffin, známá ze seriálu Správná Susan. Mezi hosty se objevily supermodelky Naomi Campbell a Gigi Hadid. Moc velký rozruch to však nevyvolalo, na rozdíl od jogurtů, které se v prostorách rozdávaly zdarma.

Vlastně se toho v Lincoln Center zase tolik nedělo. Pauzy mezi přehlídkami byly delší než samotné akce, ty zřídkakdy přesáhly dvacet minut. Sem tam rychle proběhla nějaká celebrita. Toalety připomínaly ty, které známe z letních festivalůl Nicméně spojení New York a Fashion Week stejně nejde nemilovat. Jo, a prezidenta jsem nepotkala. Ale kdo by byl naštvaný, když dostane zadarmo jogurt.