Nic nás nerozdělí. Ani thajské peklo

Stefan-Titka

Do kin vstupuje další příspěvek z řady „podle skutečné události“. Ewan McGregor a Naomi Watts tentokrát hrají rodiče,  kteří byli o Vánocích 2004 se svými  třemi dětmi v nesprávný čas na nesprávném místě. Nic nás nerozdělí popisuje boj o holý život tváří v tvář jedné z největších přírodních katastrof v dějinách – vlně tsunami, jejíž řádění si vyžádalo více než 230 tisíc obětí.

Filmů, které se nějakým způsobem vyrovnávají s přírodní katastrofou v Thajsku, vzniklo ve skutečnosti už několik. Dokonce i u nás se natočil – byť s diskutabilním výsledkem – třídílný seriál Vlna podle scénáře Josefa Klímy. Podobně rozporuplný je i pokus Španěla Juana Antonio Bayona s filmem Nic nás nerozdělí. I když to dlouhou dobu vypadá, že sledujete něco mimořádného.

Výsledný pocit nemá nic společného s tím, co leží v žaludku některým divákům či kritikům; totiž fakt, že sledujete tragédii očima spokojené americké rodiny, která má prostředky na to, aby si udělala dovolenou v exotickém Thajsku. Ozývají se hlasy, jež tento přístup zpochybňují a které by raději viděly boj místních obyvatel. Je pravda, že ve filmu z tého stránky domorodce příliš nepoznáme. Místní, z nichž většina tragédii přímo zažila, ve filmu figurují víceméně až jako záchranáři.

Výběr americké rodiny je zajímavý z jiného důvodu. Kontrast mezi nespoutanou přírodou a lidskou malostí se totiž dotýká lidí, jež zobrazují hodnoty nám dobře známé západní civilizace, a o to víc vynikne.

Intenzivní je v rukou Bayony i zachycení útoku ničivé vlny na hotelový komplex, ve kterém rodina bydlí. Španělovi se daří zkrotit CGI triky tak, aby hrály v jeho prospěch a aby divák zapomněl, že to, co sleduje, ve skutečnosti není reálné. I díky skvělému Ewanu McGregoroviNaomi Watts a nejstaršmu „synovi“ Tomu Hollandovi jsou první minuty bezprostředně po katastrofě mimořádně strhující až nepříjemné v té ohromné síle, s jakou diváka emočně ždímají.

Je proto škoda, že Bayona vysoko nastavenou laťku neudrží a s přibývajícími minutami nechá z filmu vylézt jistou vykonstruovanost a umělost. Z realistického příběhu tak najednou až příliš vystupuje kalkul; pryč je zajetí kouzla strhujícího příběhu, místo toho ven ční pečlivě režisérsky komponované záběry (viz míjení se v nemocnici).

I přes slabší konec se ale stále jedná o silný kinematografický zážitek, který alespoň na několika místech nenechává diváky chladným. Jeho poselství je samozřejmě nabíledni: To, na čem opravdu záleží, jsou lidé kolem nás, naši blízcí. Může se to zdát jako samozřejmost, ale čas od času neuškodí, když to někdo připomene.

Nic nás nerozdělí
Drama/Akční
Španělsko / USA, 2012, 113 min
Režie: Juan Antonio Bayona
Hrají: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Marta Etura, Sönke Möhring, Geraldine Chaplin a další
Premiéra v ČR: 31. ledna 2013

Témata:,