Nightwork diktují undergound. V teplákovce a s knírem

Jana-Moravcova

Vojta Dyk, Jakub Prachař, František Soukup… Známá jména. Kdo jim asi tak prošlapal cestičku ke slávě? mohlo by leckoho napadnout. Tyhle pochyby ale nejsou na místě. Šestici chlapců z kapely Nightwork ještě nebylo třicet, cestu k vyprodané čtyřtisícové Incheba aréně si ale vysekala sama. Nightwork totiž mají šmrnc, energii, jsou neskutečně muzikální a hlavně – jsou vtipní a mají nadhled. Nebo snad znáte ještě někoho dalšího, kdo se bude na veřejnosti producírovat s knírem pod nosem a v teplákovce křičet „tepláková souprava, gule dej si doprava!“?

Pražská šestka Nightwork názorně ukazuje, jak moc je v hudbě důležitý humor, dokonalá spolupráce a dobrý frontman, respektive frontmani. Na nové album herce a zpěváka Vojty Dyka a spol. se dlouho netrpělivě čekalo i přesto, že některé písničky znají fandové z koncertů. Že třeba takový Drevosústruhár, R´n´B – popová parodie na nevycválané rappery, už mezi příznivci Nightwork takřka zdomácněl, v kontextu druhé desky Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa ale nevadí.

http://www.youtube.com/watch?v=RjBu0uqIcrA

Pokud bychom chtěli být k Nightwork kritičtí, bez špetky smyslu pro jejich poetiku by se Tepláky daly shrnout několika větami: dvanáctipísňová směsice patosu a vzpomínek nejen na normalizační taneční hudbu, která se promítá (i) v nostalgickém pokukování po Františku Janečkovi a jeho skupině Kroky. Vrchol nechutnosti přichází s blátivou baladou Andělská dívka (

a těšte se na klip ve stylu boybandů 90. let!) a s německou Der Wunderbaum. Ta navíc v kombinaci s kníry vzbuzuje akutní dávivý reflex.

Nadsázka vítězí nad nudou a šedí
Všichni ale víme, že ve skutečnosti je to trochu jinak. Koho písničky Nightwork baví, toho zákonitě baví i vyspělý (nebo snad naopak zábavně dětinský?) přístup kapely k různým tématům. Ty pak ve finále vyznívají jako bezvadně odlehčené funky-disko-dance parodie na německý pop (zmíněná Der Wunderbaum odkazuje na německou popularitu Karla Gotta), jako óda na oblíbený sportovní oděv v podobě pilotního singlu Tepláky nebo jako severokorejská oslavná skladba (Válka atomů).

Nezbytnou výbavou k úspěšnému zvládnutí parodie je – kromě znalosti originálu – i muzikantská zručnost. Netřeba dodávat, že jak na desce, tak naživo zpívá Vojta Dyk skvěle. Nejenže jasně a přesvědčivě intonuje i v těch nejvyšších polohách, ale s hlasem dokáže po celou dobu koncertu doslova čarovat. To samé platí o rytmice Nightwork i o kytaře Jakuba Prachaře.  
V souvislosti s hudebními styly, které se na desce objevují a jež jsou pro kapelu jasnou inspirací, ještě nelze nevzpomenout starší

)  

Tepláky: Tepláková souprava, gule dej si doprava aneb první oficiální klip z nové desky Nightwork

Deska sama o sobě je sice chytře sestavená z promakaných a vtipných skladeb i „normálnějších“ tanečních kousků jako Slunce v duši nebo Kladivo, přeci jen lepší je ale poslechnout si písničky naživo.
Příkladem je osmdesátková taneční pecka Dyktátor (

); ta sice kdekoho donutí popadnout nejbližší flakon tvaru mikrofonu a v rytmu zrychleného Imperial March z Hvězdných válek si s Vojtou prozpěvovat, že „diktátor undergound jsem já a mířím mezi vás“. Ten správný diktát ale z písničky i Vojty samotného udělá až pódiová prezentace spolu s naprosto přirozenou a přitom zábavnou improvizací.

Podívejte se na Máju v live provedení na Koule.cz koncertu Nightwork 13. října

Aby ale nedošlo k mýlce, Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa poslouží stejně dobře i jako soundtrack pro domácí party nebo oddechovka, z níž se vám některé fráze vryjí do mozku natolik, že bez nich nevlezete do sprchy. Pokud jste se ještě nerozhodli, nové Nightwork si do obývákové věže určitě Nightworkpořiďte. S jejich deskou se vám domů nastěhuje mix dobré hudby, nadsázky a zábavy.

Bonusově na albu najdete i jedenáctiminutový mix písničky Tepláky, které v polovině přechází v remix nejznámější skladby Globální oteplování (

). Těšit se můžete i na vtipné video prvního singlu Tepláky.

Nightwork – Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa
Vydavatelství: On Air Music/EMI
Celkový čas: 51:25
Seznam skladeb: Intro, Dyktátor, Drevosústruhár, Andělská dívka, Kladivo, Der Wunderbaum, Španělská, Slunce v duši, Shut the Fuck Up, Tepláky, Válka atomů, Tepláky (remix by DJ Mario)

 

Témata:, ,