Nightwork: Nápady na novou desku nám posílejte na koresponďáku

Hana-Slivova

Kapela Nightwork se před závěrečným dvojkoncertem letošního Koule.cz tour Nightwork rozpovídala o tom, jak ku svému prospěchu využívá nové technologie. "První skladba poté, co jsem nainstaloval GarageBand, byla hotová v bleskovém čase šest a půl minuty," směje se klavírista Jan Maxián, když hovoří o tom, jak Nightwork pracují při skládání muziky s iPadem.

Ve středu a ve čtvrtek 7. a 8. prosince zahrají Nightwork v SaSaZu závěrečný dvojkoncert Koule.cz tour Nightwork. Pozvete i letos tanečníky z divadelního souboru La Putyka?
Tanečníci budou letos odpočívat v teple domovů. Půjde o koncert podobný těm, které jsme hráli během naší letošní tour, na nějakou tu specialitku a hosta se ale určitě můžete těšit. Budeme též hrát na nevšední nástroje, které se snad do 7. prosince naučíme i trochu ovládat.

Jako nový netradiční nástroj vytáhnete v SaSaZu iPady. Jak vás to napadlo?
Pro iPad existuje nepřeberné množství programů s hudební tematikou a některé jsou fakt skvělé a hodně návykové. Když už ty tablety máme, byla by škoda je trochu neprozkoumat a nevyzkoušet. iPad občas využíváme taky jako mixážní pult pro počítač nebo jako klaviaturu. Je malý, takže pro cestování skvělý.

VÝHERCI iPADŮ

Koule.cz tour Nightwork zná výherce soutěže o 3 iPady, které do soutěže poskytla firma iStyle.

Výherce management Nightwork kontaktoval a výhru předá 8. prosince 2011 na koncertě v pražském SaSaZu.

Výherci: Petra Brychová, Eliška Krajáková, Lucie Boleslavová

O losování výherců má kapela notářský zápis.

Jaké používáte aplikace? Vyzkoušeli jste GarageBand, na kterém některé kapely experimentálně nahráli celou desku?
První skladba poté, co jsem GarageBand nainstaloval, byla hotová v bleskovém čase šest a půl minuty. A musím říct, že i za tak krátkou dobu může vzniknout dílo hlubokých rozměrů, které by směle mohlo přepsat dějiny výtahové hudby pro pěti až sedmi patrové hotely ve střední Evropě a na Blízkém východě. Zkoušíme také třeba, co dovede synťák, jenž se zove Animoog a je z dílny skoro průkponíků syntetických nástrojů, firmy Moog. Například Jean Michel Jarre tenhle program na něj hraje během koncertů.

Nedávno se v České republice rozjel prodej muziky přes iTunes. Je to podle vás jediná možná alternativa k cédéčkům? Budou vaše skladby na iTunes ke koupi?
Pevně doufám, že ano. Jednáme o tom, aby se naše hudební plejáda intergalaktických hitů dostala i na tento server.
Ale upřímně, i když budoucnost hudby přes internet je více než jistá, bez CD to prostě není ono. Pořád mi připadá hezčí mít možnost vzít si do ruky booklet, začíst se do textů a podívat se, kdo na albu hraje.
Texty si samozřejmě můžu dohledat na Googlu, informace na hudebních serverech a hudbu vybírat rolováním kolečka na myši, ale… Když si prohlížíte fotky z dětství, baví vás víc držet velké těžké album plné lesklého papíru, nebo sedět před monitorem a odklikávat next, next, next, next?

Nightwork a jarní koncert v SaSaZu

Jak to vlastně vypadá s vaší novou deskou?
Plány s novou deskou jsou skromné. Snad jen, aby svým hudebním skvostem, který do ní jako démant do královského náhrdelníku vsadíme, ovládla celý kosmír s přilehlými dimenzemi, časoprostorovými trhlinami obrátila tok času a nastolila nový řád celé galaxii.
Věnovat se tomuto úkolu začneme po krátké pauze, kterou jsme si naplánovali po skončení turné na začátku nového roku. A jaká bude? Nápady a podněty nám můžete posílat na korespondenčních lístcích s heslem "NightWork" na obvyklou adresu Jindrišská šestnáct, tři jedničky padesát.

Letos jste na poměry Nightwork poměrně dost koncertovali, k tomu jste se každý věnoval svým aktivitám. Jak jste na tom s vyčerpáním?
Letos to byl opravdu hodně silný nápor. Ne, že by nás to nebavilo, ale tak silný zápřah se už může na koncertech negativně podepsat. Do příštího roku jsme se proto domluvili, že budeme hrát méně, ale koncerty budou o to budou silnější a lepší.

Témata: