Nightwork se rozloučili se svobodou. Ve velkém stylu a s Leošem Marešem

KatarínaStraková

Bye bye, fanoušci. Skupina Nightwork se se svými milými rozloučila po sedmi letech na české scéně obřím (a zábavným) koncertem v O2 areně, na který se prodalo patnáct tisíc lístků - tedy zhruba tak jako na Madonnu. Rozloučit se přišel i Leoš Mareš v bílém kožichu, který včera sklidil pravděpodobně největší potlesk v kariéře.

Pokud někdo s odkazem na rodičovství a uzavírání sňatků členů kapely Nightwork hovoří o tom, že skupina v posledních dvou letech dospěla, samotní hudebníci podobné spekulace včerejším koncertem v O2 vyvrátila. Možná, že místa zastydlých puberťáků nahradili tátové vracející se z turné k manželkám a teplým večeřím, na jevišti ale Nightwork působí pořád stejně nedospěle jako před lety. Živelnost a humor jejich vystoupení neopustily, přibylo snad jen o trochu víc profesionality.

Poslechněte si Nightwork v Youradiu

Více než dvouhodinovou show naplnili barvami, vtipem a sebeironií, která u nás na popové scéně nemá obdoby a která bude tuzemské scéně chybět. A ať už jsou vztahy za oponou jaké chtějí, nejzábavnější je na Nightwork právě interní humor, který je v jejich komunikaci na pódiu přítomný prakticky neustále.

Na včerejší rozlučkový večírek do nacpané a nadšené O2 areny dorazilo několik hostujících umělců. Ondřej Soukup s kytarou v písničce Slunce v duši, polonahé tanečnice v pestrobarevných sukních ála Daniel Nekonečný při Brazilii. To ale  nebylo nic proti jednomu z nejlepších momentů celé akce,

! se směr jízdy Marešova těla změnil a moderátor úspěšně dorazil na jeviště, kde sklidil patrně největší potlesk ve své kariéře.

Velký ohlas měly písničky z počátků kariéry Nightwork (Vánoční čas, Globální oteplování, Včelka Mája, Dyktátor), z aktuální desky Čauki Mňauki zazněl například Vzduchoplavec, tklivá píseň o zemřelém křečkovi, písnička s typickým „Nightwork humorem“. Chtěl bych vidět, jak vesele dovádíš v běhátku, vzít zpět ty chvíle, chci žít pozpátku, pěl Vojěch Dyk z plných plic a v sále v tu chvíli snad nebyl nikdo, kdo by se nesmál. Došlo i na The Gang Bang, ZOOmba, internetový hit 4-3-2-1 Tancuj (Panáčky) nebo radostný spirituál Gospel, po kterém si Jakub Prachař vyvolal v hale mexickou vlnu.

Závěr písně Signál pak kapela využila k citaci z tvorby kapely Kryštof – citovalo se pár slov z Obchodníka s deštěmJaromíra Nohavici nebo Monthy Pythonů. Když se zpěvák marně pokoušel přimět většinu publika ke zpěvu památného refrénu Always Look On the Bright Side Of Life, zklamaný konstatoval, že Co Čech, to bl… muzikant, přece. Celou show pak Nightwork uzavřeli milou reklamou: „Až tu nebudeme, poslouchejte Mandrage, Kryštof, Divokýho Billa nebo Kabát.“

Ačkoliv jsou všichni z Nightwork vynikající muzikanti, hlavním tahounem skupiny zůstal naprosto nenahraditelný Vojtěch Dyk. Kluk, který s lehkostí dává i ty nejnáročnější party; uvidíme, jestli jeho hlas budeme po konci jeho domovské kapely slýchat z jiných kapel nebo vlastních projektů.

Nightwork – poslední koncert
Support: Adam Mišík
Praha, O2 arena, 25. listopadu 2013

Témata:,