No Name: Plníme si sny, rádi motivujeme další kapely

Redakce

Skupina No Name vydává své nové album S láskou. Členové kapely budou 11.listopadu 2016 ve Fóru Karlín oslavovat své dvacáté výročí působení. Připravili jsme pro vás rozhovor s frontmanem Igorem Timkem a bubeníkem Ivanem Timkem.

Právě vydáváte album s názvem S láskou. Téma vašeho alba je tedy láska?

Igor: Máme jednu písničku, kterou napsal Ivan Timko, a hovoří v ní o tom, že život je příliš dlouhý na jednu lásku. Takže je to vlastně opak lásky. Určitě to ale není jen o lásce. Jsou tam i filozofické statě, nad kterými člověk v průběhu svého života přemýšlí. Zejména jak nás život posouvá dál. Najdete tam také konfrontaci člověka v životním procesu v tomto světě. Musíte si naši novou desku poslechnout. Každý si tam určitě najde nějaké téma, které mu bude vyhovovat.

Inspirovali jste se tedy hlavně vlastním životem? Něčím konkrétním?

Igor: Konkrétní životní příběh tam nemáme. Jsou tam jen rozebraná některá životní témata. Je to spíše o tom, co život přináší.

Příští rok spolu budete dvacet let…

Igor: …Přesně 26. srpna. 2016.

Jak je možné, že jste spolu vydrželi tak dlouho? Neměli jste mezi sebou žádné konflikty?

Ivan: Samozřejmě, že občas se tam nějaké menší konflikty objevily. Hlavně když se tvoří deska. Každý z nás má svoje uši a jiný pohled na hudbu. Máme mezi sebou nastavená férová pravidla, která dodržujeme. Když dojde ke konfliktům, tak spolu hlasujeme, a vždy z toho vyjde nějaký výsledek. Ale důležité je to, že hrajeme v úspěšné kapele, které se daří. Podobné kapely se rozpadají v momentě, kdy je jejich úspěch na ústupu.

Co plánujete dál?

Igor: Na jaře začne naše turné v českých a slovenských městech. Budeme mít předkapelu Všichni svatí. Naše poslední zastávka bude ve Fóru Karlín 1. 11. 2016. Tam oficiálně oslavíme 20 let fungování kapely.

Máte po necelých dvaceti letech hraní stále stres před začátkem vašich koncertů?

Ivan: Už ne. Jen když se objevíme na nějakém velkém festivalu jako Otvíráky nebo Majálesy. Tam si člověk hlídá každý úder, který zahraje na nástroj, protože nechce být za blbce. Máme už odehráno 1600 koncertů, takže ta rutina zabraňuje stresu.

Máte před koncertem nějaký rituál? A co talismany?

Igor: Občas si podáme ruce a zakřičíme nějaký bojový pokřik, protože máme týmového ducha.

Ivan: Já si myslím, že talisman není potřeba. Když je člověk dobře připravený a věří si, nepotřebuje ho.

Igor: Jediný, kdo vám může zkazit váš výkon, jste vy sami. Proto nic takového, jako je talisman, není potřeba.

Jaký je váš denní režim?

Ivan: Kromě zkoušení a společné práce, to je individuální. V koncertní den ráno vstaneme, dáme si snídani, sedneme do auta a přesuneme se na místo konání koncertu. Odehrajeme koncert a celý den je hned pryč. Ve volném čase se vůbec nelišíme od normálních lidí.

Nejspíš tedy máte čas na své koníčky a jiné aktivity…

Ivan: Určitě. Jsme vášniví sportovci a kuchaři. Festivalová sezóna skončila, takže máme volnější program. Můžeme se věnovat naplno rodinám a koníčkům. Hrajeme hokej a chodíme běhat. Člověk se musí sem tam od té muziky nějakým způsobem odreagovat.

Co posloucháte za muziku?

Ivan: Jelikož je nás šest, byl by seznam oblíbených kapel velmi dlouhý a rozdílný. Jednoznačně se ale shodneme na Coldplay a Jaromírovi Nohavicovi. Já jsem vyrůstal na Kabátech.

Chodíte na koncerty svých oblíbených kapel?

Igor: Já chodím na naše, protože musím. (smích). Teď trávím většinu času s rodinou. To ale neznamená, že si nezaběhnu na Coldplay. Byl jsem i na koncertě košické filharmonie. Když jezdíme na festivaly, užíváme si tam i další kapely. Ale že bych si jen tak sedl do letadla a letěl na koncert do Berlína, to ne.

Mít kapelu byl váš sen z dětství? Máte ještě nějaké další sny?

Igor: Ano, byl. Sny si neustále plníme. Třeba zrovna teď při rozhovoru. Chodí za námi čím dál krásnější a mladší novinářky. (smích). To byl samozřejmě kompliment. Když si jednou člověk splní sen, chce si plnit další a další. Hlásí se k nám kapely a různé sbory, které mají zájem o setkání a kolokvia. Snažíme se je motivovat k vyšším úspěchům. Dělat něco na tak vysoké úrovni, že motivujete další kapely, je prostě úžasné.

 

Znamená to, že jste se svým životem spokojení?

Igor: Ano. Ale to může být každý. Chce to jen nečekat pod okapem a pro svoje sny něco dělat. Špatné je, že některým lidem se nechce a vzdávají to už na startovací čáře. Není to jednoduché, ale když se to podaří, ten pocit, že jste něco dokázali, stojí opravdu za to.

Témata: