No Name se na novém albu posouvají do sfér, které dříve neprobádali

Redakce

Nové album S láskou, které v těchto dnech vydává populární slovenská kapela No Name, je v několika ohledech premiérové. Je to poprvé, co si kapela vydává nahrávku na vlastní značce, poprvé, co si muzikanti všechny písničky produkovali sami, a třeba taky poprvé, co si zazpívali společný duet dva členové kapely Igor Timko se Zolim Sallaiem.

Výsledkem je deseti písničková kolekce s bonusem navíc, která vychází čtyři roky po poslední řadovce. Pod hudbou a texty jsou opět podepsaní členové skupiny. Vydání alba kapela v příštím roce podpoří velkolepým turné No Name S Láskou tour 2016, které odstartuje na jaře.

„Příští rok oslavujeme dvacet let výročí. Za tu dobu jsme dosáhli téměř všeho, co může skupina v Česku a na Slovensku dosáhnout. Dříve jsme před každou nahrávkou snili, kam se s ní chceme dostat. Tentokrát to bylo jiné. Uvědomili jsme si, že tím nejdůležitějším je nikdy neztratit ambice, posouvat se do hudební sféry, která je pro nás neprobádaná a být pro mladé muzikanty vzory. Nahrávání ukázalo, že i po 19 letech jsme na sebe nekompromisní a nic si neodpustíme,“ říká lídr No Name Igor Timko.

Přestože kapela dostala nabídky natáčet ve velkých studiích v zahraničí, nakonec si vybrala téměř domovské studio Klakson v Košicích. Tentokrát se na skládání materiálu na nové album podíleli všichni členové No Name. Písničky vznikaly třeba na hotelech nebo v autě cestou na koncerty. „Textově se tentokrát otevřel i bubeník Ivan, který pod vlivem početí a narození prvního syna napsal dvě písničky Život a Dar. To, že jsou v kapele autoři schopní psát texty i hudbu, nám dává pocit svobody. Proto nejsme odkázáni na externí skladatele,“ popisuje zpěvák a přibližuje i vznik titulní skladby S láskou.

„Čím víc si uvědomuji, že člověk dokáže plnohodnotně žít pouze tehdy, pokud je milován. Zkrátka všechno se dá, ale ustát to lze jen s láskou. Hudbu i text jsem psal současně, je to ten nejpřirozenější způsob,“ doplňuje.

Všechny písničky nahráli No Name v sestavě, která se nezměnila od vzniku kapely: Igor Timko (zpěv), Dušan Timko (kytara), Ivan Timko (bicí), Roman Timko (kytara), Vilo Gutray (basa) a Zoli Sallai (klávesy). Pravidelným hostem několika posledních alb bývá hudebník a producent Martin Gašpar, který tentokrát nahrál v několika písních basové linky. Skladbu Tango s dějinami ozdobil svými party violoncellista Jan Bogdan a finále písně S láskou zaranžoval skladatel a dirigent Adrian Harvan.

„Nedávno jsem stál kousek od zbytku kapely a zaslechl, že se baví o tom, jakou mají z nové desky radost a že se na ní nedá žádná písnička přeskočit. To mě strašně potěšilo. Je skvělé, že se jako skupina neustále vyvíjíme, cvičíme na nástroje a skládáme. Já třeba k tomu učím zpívat herce a herečky na konzervatoři. Když kapela dosáhne určitého levelu, je třeba jej udržovat a posouvat ho dál do neprobádaných oblastí. A to se nám s novou deskou podařilo,“ uzavírá Timko.

S novým albem S láskou kapela vyrazí i za fanoušky. Na jaře navštíví česká a slovenská města v rámci No Name S Láskou tour 2016. Zakončí jej v listopadu 2016 koncertem v pražské hale Fórum Karlín, jako oslavu dvacetiletého výročí skupiny. Jako host všech koncertů vystoupí kapela Všichni Svatí.

Témata: