Noc v muzeu 2 dražší a efektnější, nikoli zábavnější


Před třemi lety zaplnila sály kin komedie Noc v muzeu s Benem Stillerem v hlavní roli. Stala se kasovním trhákem. V těchto dnech má po celém světě premiéru její pokračování, které nabízí více postav, lepší triky a velkolepější výpravu. To všechno ale na úkor vtipu a originality.

Na filmu Noc v muzeu 2 pracoval stejný tým tvůrců, ovšem s mnohem vyšším rozpočtem – 150 milionů dolarů. Stejně jako před třemi lety, tak i tentokrát komedii režíroval Shawn Levy (Velký tlustý lhář, Líbánky, Růžový panter), který film také opět spoluprodukoval. Autoři scénáře Robert Ben Garant a Thomas Lennon tentokrát nevycházeli z knižní předlohy jako u jedničky, jejímž předobrazem byla stejnojmenná kniha chorvatského autora Milana Trence.

Noc v muzeu 2 je sice efektivní, ale…

Ben Stiller coby noční hlídač Larry Daley už nepracuje v muzeu, ale je z něj úspěšný vynálezce a podnikatel známý z teleshoppingu. Jeho slibně se rozvíjející kariéru naruší až telefonát od Jedediaha (Owen Wilson), miniaturní figurky kovboje, který volá starého přítele z muzea o pomoc. Když Larry zjistí, že jeho přátele jako zastaralý materiál odvezli do depozitářů v muzeu Smithsonian ve Washingtonu a že hrozí katastrofa, když získá moc chtivý faraón, znovu oblékne uniformu hlídače a vydává se svým přátelům na pomoc.

Na plátně se tak znovu objeví nesourodá směs oživlých exponátů, americký prezident Theodor Roosevelt ztvárněný Robinem Williamsem, římský vojevůdce Octavius (Steve Coogan), hunský bojovník Attila (Patrick Gallagher), skupina neandrtálců nebo indiáni.

Solidní podívaná pro rodiny s dětmi
Přenesení děje do prostor největšího muzea na světě poskytlo filmařům záminku k použití mnoha nových postav. Hlavními záporáky se stal egyptský faraon a (paradoxně) jeho přisluhovači Napoleon Bonaparte, mafián Al Capone a car Ivan Hrozný. O romantickou zápletku se postarala okouzlující Amy Adams v roli slavné pilotky Amelie Earhart, nechybí ani obživlá socha Abrahama Lincolna nebo skupina malých suvenýrů s hlavou i mozkem Alberta Einsteina. Takové množství postav samozřejmě dalo podnět k mnoha zajímavým nápadům, které ale neměly ve 107 minutách prostor vyznít ani se rozvinout. Film tak působí jen jako mozaika velkolepých kostýmů, zajímavých triků a jednoduchých gagů. S ohledem na žánr a cílové publikum je to solidní rodinná podívaná, kterou ocení hlavně děti, ale své si v ní najdou i rodiče.

Podívejte se na trailer k filmu Noc v muzeu 2

Noc v muzeu 2 (Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian)
USA 2009, český dabing
Režie: Shawn Levy
Hrají: Ben Stiller, Amy Adams, Johan Hill, Owen Wilson, Robin Williams, Hank Azaira a další
Premiéra v ČR: 21. května 2009