Nokia 5800 XpressMusic – král mobilního popu


Dlouho očekávaný, revoluční, vysněný. I tak se mluví o prvním mobilním telefonu Nokia s dotykovým displejem. Důvěrně si nechá říkat Tube, Nokia Tube. A kdybyste snad váhali, hudebními rytmy žije každým coulem.

Nokia Tube se veze ve stylu lesklých plastů s barevnými nádechy. Větší rozměry i odpovídající váha lehce přes sto gramů jsou znát, do dlaně přesto padne a stačíte jej hbitě ovládat palcem jedné ruky.

První dotykový displej
Chloubou telefonu, potažmo značky Nokia, je první dotykový displej. Okouzlí vás především kontrastním podáním barev. Rozměry i jemnost zas oceníte v detailech filmových efektů. Ovládání je vyjma tří tlačítek čistě dotykové. Po každém doteku telefon zapřede, ucítíte lehkou vibraci. Na pomoc si můžete přizvat také stylus (jelikož je plastový, lehce z něj nedopatřením uděláte dva). Oproti prstu je daleko přesnější a ovládání citlivější. Šmrnc přístroji dodávají přechodové animace v menu, telefon ale nepatří mezi rychlíky a občas nestíhá. Trochu vás potrápí delší interval, který displej potřebuje pro převrácení do horizontální polohy. Polohového senzoru využívá také budík nebo závodní hra.
Zprávy vyťukáte na jedné ze tří virtuálních klávesnic nebo můžete použít ruční psaní s rozpoznáváním znaků.

Hudební telefon číslo jedna
Originální hudební sluchátka jsou výjimečná snad jen délkou metalického kabelu. Naopak vás potěší velmi kvalitní a hlasitý stereo reproduktor. Subjektivně vzato, svými vlastnostmi překoná reprobedny některých notebooků. Díky 3.5mm konektoru připojíte k telefonu jakákoliv sluchátka. Stejný konektor funguje také jako video výstup.
Hudební přehrávač vám zobrazí jméno interpreta i název skladby, o kousek vedle uvidíte přebal desky. Nabídne také ekvalizér a jednoduché nastavení vlastností zvuku. Písně filtruje podle vašich oblíbených interpretů, alba, žánru – na přibalenou 8GB kartu se jich vejde hodně.
Ihned po spuštění vyhledá rádio dostupné stanice. Detaily naladěné stanice se pak promenují po displeji v několika vrstvách. Věřte, byl by hřích nevyužít velkého displeje pro sledování filmů. Videa podporují formát mpeg4 a jsou nádherně plynulá. Přetáčení i změnu hlasitosti u filmu, stejně jako u hudby, provádíte výhradně prstem. Žádný problém.
Fotoaparáty má Nokia Tube hned dva, oceníte zejména ten zadní. Blesk s dvojicí diod nejlépe využijete v uzavřeném prostředí, rozlišení 3.2MPx dnes bohatě stačí. Telefon také díky GPS nezapomeňte vytáhnout do terénu. S Wi-Fi pak máte internet na dosah v každé online kavárně. Nokia Tube je skvělý telefon pro zábavu, multimédia bere jako samozřejmost. Nemůžeme se ubránit pocitu, že v ruce držíme nejlepší hudební telefon současnosti. Subjektivní dojem asi nejlépe vyjádříme větou: „Neradi jsme jej vraceli.“