Nokia N95 8GB: pro krátkodobější přehrávání jako dělaná


Když se začala prodávat Nokia N95, splnil se sen snad většině náročných uživatelů mobilních technologií. Finský výrobce naplnil svou vlajkovou loď funkcemi až po okraj, přičemž zachoval přijatelný tvar a vzhled. Odvěké přání se tedy stalo skutečností a z N95 se záhy stala živoucí legenda. Legenda, kterou dokázala překonat až její přímá nástupkyně – Nokia N95 8GB. Jelikož tento mobilní telefon nabízí opravdu nepřeberné množství funkcí, rozhodl jsem se podívat zblízka především na to, jak si telefon poradí s přehráváním hudby.

Hardwarová stránka telefonu

Už na první pohled je jasné, že si výrobce plně uvědomuje důležitost hudebního přehrávače v mobilních telefonech. Svědčí o tom především konstrukční řešení přístroje – telefon nabízí unikátní oboustranný vysouvací mechanismus. Pokud nevíte přesně, co si pod tím představit, vězte, že je telefon rozdělen na přední a zadní část, přičemž tu přední je možné odsunout jak směrem nahoru (tím se vám odkryje klávesnice, jedná se o stejný princip jako u všech ostatních vysouvacích telefonů), tak i dolů. Právě odsunutí směrem dolů se dostanete ke čtyřem klávesám speciálně určeným k přehrávání hudby/videa, navíc se ještě displej otočí o 180 stupňů, což znamená lepší přehled a především stoprocentní využití celé plochy displeje právě při sledování videa.

Nokia N95 8GB nám již z názvu dává najevo, co je hlavním rozdílem oproti minulé verzi. Zmizela nám podpora paměťových karet, což ovšem na druhou stranu nemusí nikterak vadit, jelikož telefon obsahuje nejenom původních 130 MB vnitřní paměti, ale i dalších 8 GB, pro hudbu jako dělaných. Druhým podstatným rozdílem je vyšší výdrž baterie, což se pozitivně projevilo i v délce přehrávání. Předchozí verze telefonu při velmi intenzivním poslouchání nevydržela ani den, ta novější nabízí přibližně o polovinu lepší výsledky. Sice stále žádná sláva, ale alespoň nějaké zlepšení.

Další věc, která uzpůsobuje telefon ke komfortnímu přehrávání hudby, je jack 3,5 mm pro připojení sluchátek. Konečně tedy není nutné používat nesmírně iritující redukci, jednoduše stačí připojit vaše oblíbená sluchátka a poslouchat. U původní N95 se jack nacházel na boční straně telefonu, což rozhodně nebylo nejkomfortnější řešení – telefon se držel poměrně nepohodlně a zabíral zbytečně mnoho místa do strany. Proto bylo vcelku logické domnívat se, že v nové verzi se Nokia poučí a výstup na sluchátka umístí v horní nebo dolní části telefonu. Bohužel se tak nestalo a konektor se nachází na stále stejném místě.

Softwarový přehrávač

Samotný přehrávač v telefonu je vyřešen jednoduše, ale efektivně. Skladby se vám automaticky načtou z jakéhokoliv místa paměti a uspořádají se podle interpretů, názvů alb, žánrů, či skladatelů. Telefon sám vytváří seznamy nejčastěji hraných písniček, ale i těch, co byly naposledy hrány a přidány. Vy sami si můžete vytvořit playlisty s oblíbenými skladbami.

Samotný zvuk je velmi dobrý, ovšem k jeho vychutnání je nezbytné odložit (či spíše vyhodit) dodávaná sluchátka a nahradit je jakýmikoliv jinými. Jejich zvukový výstup je totiž bez nadsázky hrozný. Zato např. s KOSS Porta Pro byl poslech velmi kvalitní, navíc pokud by se vám cokoliv nezdálo, je zde možnost využít povedeného ekvalizéru, který nabízí dostatečné množství nastavení.

Na displeji se vám zobrazí název písničky a autora, navíc pokud máte k písničce přidaný obrázek alba, tak uvidíte i ten. Telefon dále nabízí možnost tří druhů vizualizace, jedná se sice o efektní podívanou, ale její praktický význam mi zůstal skrytý, především kvůli vyšší spotřebě baterie jsem tuto možnost ani jednou nevyužil.

Při přehrávání hudby můžete dělat na telefonu jakoukoliv jinou činnost, která nevyžaduje zvukový výstup. Pokud si kupříkladu pustíte videoklip, přehrávání se přeruší až do doby, kdy video skončí. Poté skladba pokračuje v místě, kde byla pozastavena. Práce při poslechu s novou N95 je svižná, nepoznáte žádné zpomalení.

Shrnutí

Celkově by se tedy dalo s klidným svědomím říci, že Nokia N95 8GB je pro krátkodobější přehrávání jako dělaná. Problémem nadále zůstává malá výdrž baterie a špatně vyřešený výstup pro sluchátka. Přehrávač je naopak vyřešen více než dobře, stejně jako chytrý nápad s výsuvným mechanismem. Stále sice není důvod odložit natrvalo svůj iPod, ale ranní cestu metrem vám Nokia dozajista zpříjemní.