Nominace na Eurosong? Především trochu toho cirkusu


To zase bude radosti a jásotu. Opět se rok s rokem sešel, a máme zde nový ročník pěkně vypečené televizní soutěže Eurosong. V českých médiích se objevily nadšené titulky, jako třeba tento: Gipsy.cz se dočkali, rozzáří Eurovizi. Daly se najít i střízlivější, všechny do jednoho ale zvěstovaly, že naše kapela to – tentokrát v Moskvě – všem náležitě natře.

Už se těším, jaké že mutanty jednotlivé státy vyšlou. Stačí si vzpomenout na finské Lordi, úděsnou, prý metalovou kapelu, která mohla zaujmout pouze svými maskami, jež jako by vypadly z nějakého céčkového filmu o následcích jaderné katastrofy. Do tohoto velkého panoptika ale vydatně přispěla i Česká republika. Pamatujete si ještě, koho Česká televize nominovala do rozřaďovacích kol? Jeden lepší než druhý. Ruce si podávali bezvýrazná Iva Frühlingová s rádoby rhythm and bluesovým esem Sámerem Issou, resuscitovaný Dan Nekonečný se „zpěvačkou“ Markétou Poulíčkovou. Vloni nás reprezentovala Tereza Kerndlová, předloni pak pivní Kabát. Skutečně výkvět naší populární hudby! Musím ovšem uznat, že úrovně irské „krkající“ loutky či španělské parodie, jíž byl fiktivní zpěvák Rodolfo Chikilicuatre, zdaleka nedosáhl. I když, kdo ví.

Podívejte se na bláznivého Rodolfa

http://www.youtube.com/watch?v=74mBEXL9UgM

V Moskvě budou soutěžit miláčci českých recenzentů, Gipsy.cz
Originalita se prý v Eurosongu cení nejvíce, přiznávají to i pánové z naší televize. Ivan Hubač před rokem prohlásil: „Podle našich loňských zkušeností z Helsinek, kde soutěžil Kabát, nezvítězí v Eurosongu ten, kdo si stoupne k mikrofonu a, byť dobře, zazpívá. Musí k tomu předvést nějakou show. Snažili jsme se tedy najít interprety, kteří tyto požadavky splňují.“ Jistě, a tak jsme vyslali nemastnou neslanou Terezu Kerndlovou, která v národním kole předvedla své bílé kalhotky. Ani tak ale v konkurenci travesti show či upírských rekvizit ostatních finalistů neuspěla. Jak to tedy bude letos? Jak již bylo řečeno, Česká televize rozhodla, že v Moskvě za nás bude ve dnech 12. až 16. května soutěžit miláček českých recenzentů, kapela Gipsy.cz. Její směs romského folklóru a hip hopu, jak ji nabídla na svém debutu Romano Hip Hop, sklízela samou chválu, stejně jako druhé album Reprezent z roku 2008.

Napsat o romské kapele, že je blbá? To přeci nejde
Nebudu ale chodit kolem horké kaše: jsem přesvědčen, že v případě Gipsy.cz se jedná o velkou bublinu. Spojení hip hopu s romskými melodiemi je sice vábivé, v provedení této kapely však zní jako od kolotoče, nedrží pohromadě. Prostě tomu nevěřím a nezviklá mě ani medializovaná pochvala britského hudebního časopisu, ani nadšené články mých kolegů. Nechci nikomu křivdit, v jejich případě mě totiž napadá jedno vysvětlení: napsat o romské kapele, že je blbá a že je to vlastně tak trochu šméčko, to přeci nejde. Ještě by se o nás řeklo, že jsme rasisti. Vlastně se tedy dá říct, že i letošní volba naší slavné televize zapadá do současného trendu: především trochu toho cirkusu.

 

Témata: