Nominace na Oscary: Kdo konkuruje Leonardovi DiCapriovi?

Redakce

Nejvíce nominací na americké filmové ceny Oscar za rok 2015 získal snímek REVENANT Zmrtvýchvstání režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua. Nominován byl dvanáctkrát, mimo jiné v kategorii nejlepší film.

Druhý největší počet nominací, deset, má sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Třetí je se sedmi nominacemi drama Marťan. Nominace byly vyhlášeny v Los Angeles.

Hlavní hvězda REVENANT Zmrtvýchvstání Leonardo DiCaprio byl nominován v kategorii nejlepší herec spolu s Michaelem Fassbenderem, který ve snímku Steve Jobs ztvárnil zakladatele firmy Apple. V této kategorii dále figurují Matt Damon (Marťan), Bryan Cranston (Trumbo) a Eddie Redmayne (Dánská dívka).

REVENANT Zmrtvýchvstání, který vypráví o americkém lovci Hughovi Glassovi, má rovněž šanci stát se 28. února při slavnostním předání cen nejlepším filmem. Konkurencí mu budou finanční komedie Sázka na nejistotu, drama z období studené války Most špionů, snímek o irské imigrantce Brooklyn, Šílený Max: Zběsilá cesta, Marťan a novinářské drama Spotlight, jehož tvůrce Thomas McCarthy byl nominován též na nejlepšího režiséra.

Kromě něj byli v této kategorii nominováni Adam McKay (Sázka na nejistotu), George Miller (Šílený Max: Zběsilá cesta), Lenny Abrahamson (Room) a Alejandro González Iñárritu (REVENANT Zmrtvýchvstání).

Cenu pro nejlepší herečku získá jedna z následující pětice: Cate Blanchett (Carol), Jennifer Lawrence (Joy), Brie Larson (Room), Charlotte Rampling (45 let) a Saoirse Ronan (Brooklyn).

Recenze na Revenant: DiCapriův nadherecký nadfilm obtěžuje svou dokonalostí

Padesát odstínů šedi získal šest nominací na Zlatou malinu. Kdo další byl nominován na anticenu?

Témata:, ,