Normal(ní) český film? Kdepak, má mnohem větší ambice

Stefan-Titka

Výborná reklamní kampaň, kterou rozjel na české poměry nebývale efektní a řemeslně bezchybný trailer, mrazivý příběh o sériovém vrahovi podle skutečné události a obrázky, za které by se nemusel stydět hollywoodský film. To je nový film Normal, od kterého se hodně čekalo. Splnil očekávání, vystoupil opravdu ze stínu českého „normálního“ filmu? Odpověď zní: ano.

Film Normal vypadá na zvyklosti české kinematografie mimořádně dobře. A není to jen působivou výtvarnou stylizací, byť ta je tím, co na sebe nejvíc strhává pozornost. Režisér Julius Ševčík využívá výrazného svícení, střídá různé filtry a dovoluje si s kamerou vůbec věci, které v českých podmínkách člověk jen tak nevidí – od zajímavých kamerových jízd až po netradiční obrazové kompozice. Vizuálně je Normal vypulírovaný klenot bez větších kazů. Určitě na tom má zásluhu i kameraman Antonio Riestra, který spolupracoval například na filmech Amores Perros – Láska je kurva nebo Frida.

Podívejte se na ukázky z filmu Normal

Příběh trochu klame tělem, protože spíše než thrillerem je psychologickým dramatem, soustřeďujícím se na chemii mezi dvěma hlavními protagonisty – sériovým vrahem Petrem Kurtenem (Milan Kňažko) a mladým, ambiciózním právníkem Justusem (Pavel Gajdoš). Právník se snaží Kurtena po dopadení prohlásit za psychicky vyšinutého, aby ho zachránil od jisté smrti. Klacky pod nohy mu však háže nejen policie, která chce dát společnosti „krev“, po níž tak touží, ale kupodivu i samotný Kurten, chladně, nicméně příčetně působící muž uvnitř cely.

Příště to chce vypiplat i scénář
Kňažkův Kurten kupodivu není lacinou kopií Hanibala LecteraMlčení jehňátek, některé scény svou atmosférou nepříjemně zamrazí. Ševčík zvládl formu na výbornou, tu a tam zacituje i některého ze slavnějších režisérských kolegů. Co se ale stále ukazuje jako jeho největší slabina, je budování příběhu po dramaturgické stránce (neduh známý už z jeho Restartu). Vztah obou „protihráčů“ nerozehrává příliš věrohodně, příběh graduje nedostatečně, jednotlivé scény často působí navenek efektně, ale v kontextu celku vylézá na povrch křečovitost.

Příště to chce stejně jako obrazovou stránku vypiplat i scénář. Julius Ševčík nicméně stvrdil Normalem to, co Restartem jen naznačil: pokud je tu někdo, kdo má šanci dostat český film za hranice jako vývozní artikl, pak on. Říkejte tomu vypočítavost nebo kalkul, pravdou zůstává, že Normal je atraktivní film minimálně evropské úrovně.

Normal
ČR/Makedonie, 2009
Režie: Julius Ševčík

Hrají: Milan Kňažko, Dagmar Havlová, Pavel Gajdoš, Miroslav Táborský, Meto Jovanovski, Jan Vlasák a další
Premiéra v ČR: 26. března 2009