Nová Beyoncé vás rozpálí i otupí


Clark Kent, Bruce Wayne a Beyoncé... Co mají společného? Všichni mají své alter ego. Druhé já Beyoncé, která za svou kariéru prodala už miliony alb, sice nezachraňuje svět, zato nahrává smyslnou a rytmickou hudbu. Dvojalbum I Am... Sasha Fierce nám dává na výběr mezi něžnou Beyoncé a vášnivou Sashou.

První část nového dvojalba Beyoncé, I Am…, obsahuje romantické a baladické skladby. Písně jako If I Were A Boy či Disappear příjemně dokreslí atmosféru intimní večeře při svíčkách. Song Ave Maria pak upomene na religiózní minulost Beyoncé, která strávila dva roky jako sólistka v metodickém kostelním sboru.Oproti tomu druhé CD, Sasha Fierce, nám ukazuje zpěvaččinu dravější tvář, skrývající se za pseudonymem. Písně Single Ladies (Put A Ring On It) či Radio se hodí do klubu, ve kterém rychle zaplní taneční parket.

Která z nich se více líbí vám? Diva Sasha Fierce…

http://www.youtube.com/watch?v=Mvvb-Qdc5fc

Rozdělení alba na dvě části připomíná obdobný krok, který učinil George Michael v případě alba Ladies and Gentlemen. Georgeovo dvojalbum je rozdělené na část For the Heart (Pro srdce) a For the Feet (Pro nohy). Předěl mezi písněmi určenými k trochu jiným příležitostem je téměř shodný i u Beyoncé. Příběh o jejím alter egu, Sashe Fierce, pak dodává novému na zajímavosti. Velkým záporem alba je ovšem jeho celková délka. Dvojalbum sice vyvolává dojem dvojité dávky hudebního zážitku, ale posluchač se může právem cítit ochuzen. Hudební zážitek totiž trvá necelých 42 minut. I Am… má větší prostor, uším posluchače bude lahodit téměř 25 minut. Sasha nabízí pouhých 17 minut.

…nebo stará dobrá Beyoncé?

http://www.youtube.com/watch?v=BVTyLqkez6A

Části Sasha Fierce se dá kromě kratšího rozsahu vytknout prostota textů. V nejvíce rušivé skladbě, Diva, zpěvačka neustále opakuje I’m a I’m a Diva (hey), aby následně vysvětlovala, co to vlastně diva je (Na na na diva is a female version of a hustla). Slabost textů si zřejmě uvědomili i sami vydavatelé, neboť v Sashině části bookletu nejsou uvedeny. Nekomplikovanost textů má na jednu nespornou výhodu: dokáže mysl natolik otupit, až se z dané písničky stane skutečný hit, který si tak musíte neustále opakovat – i když víte, že jde o úplnou hloupost. Stačí zavzpomínat na písně jako Chihuahua (DJ Bobo) či Dragosta din tei (O-Zone).

Beyoncé: I Am… Sasha Fierce
11 tracků, stopáž 41:46 (24:30 + 17:16),
Vydalo Sony Music, 2008

Témata:,