Nová bondovka Spectre utržila v USA už neuvěřitelných 73 milionů dolarů

Redakce

Nejnovější díl ságy o Jamesi Bondovi, špiónu Jejího Veličenstva s povolením zabíjet, při svém uvedení do severoamerických kin překonal veškerou filmovou konkurenci, alespoň podle předběžných výsledků, které zveřejnila společnost Exhibitor Relations. Snímek Spectre režiséra Sama Mendese v pokladnách 3900 biografů utržil 73 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun).

Z bondovek jde o druhý nejlepší výkon, který překonal jen v roce 2012 předchozí díl, Skyfall, s pořadovým číslem 23. Tento víkend na druhé příčce s 45 miliony dolarů (asi 1,1 miliardy Kč) skončil animovaný film, jehož hrdinou je Snoopy, tedy pes se spisovatelskými sklony.

V hlavní roli snímku Spectre je opět Daniel Craig, kterému jako jeho protivník tentokrát sekunduje Christopher Waltz. Oba se spolu s dalšími členy filmového štábu zúčastnili 26. října slavnostní premiéry v londýnské Royal Albert Hall, kam zavítal i princ William s manželkou Kate a princ Harry. Milovníci Bonda mimo Británii si museli počkat, v Česku byla premiéra 5. listopadu, ve Spojených státech ještě o den později.

Snímek Spectre byl jednou z nejočekávanějších premiér letošního roku. Předchozí bondovka Skyfall, která rozbila dosavadní klišé o nezranitelném agentovi a ukázala Bonda v jeho slabé chvilce, dosáhla rekordních tržeb přes miliardu dolarů. Předpokládá se, že kasovním trhákem se stane i pokračování série, v němž se poprvé po 20 letech v roli Bondovy šéfky „M“ neobjevila Judi Dench, ale její nástupce Ralph Fiennes.

Pro 47letého Craiga je Spectre už čtvrtým ztvárněním agenta, jehož před ním hráli Pierce Brosnan, Timothy Dalton, Roger Moore, George Lazenby a Sean Connery. Velkolepé vyznění si producenti pokusili zajistit velkolepým rozpočtem: film údajně stál téměř 300 milionů eur (asi osm miliard korun). Natáčelo se v Římě, v Mexiku, v rakouských Alpách či v Maroku a diváky opět ohromují nejrůznější technické „vychytávky“ a samozřejmě i luxusní automobily.