Nová deska nemůže dopadnout úplně špatně, myslí si Marek Ztracený

Hana-Slivova

Marek Ztracený, který v roce 2008 dobyl česká rádia s hitem Ztrácíš, vydává v polovině listopadu druhou desku. Pojmenoval ji Pohledy do duše, ale kromě romantiky se na ní objeví i rockové melodie.

Tvoje nová, v pořadí druhá deska Pohledy do duše, zní na první poslech rockověji, přímočaře. Byl to záměr? Chtěl jsi po úspěšném debutu udělat „nepísničkářskou“ desku azároveň se tak trošku vymanit ze škatule „ten, co láme dívčí srdce“?
Myslím, že to tak úplně není…. Na desce je asi šest sedm takových "ztacených" písniček, kde hraje hlavní roli hlas a text. Složil jsem je, protože jsem to tak cítil. Ale jsem rád, že desku někdo vnímá rockověji. Když teď hrajeme nový materiál na koncertech, lépe funguje. O tom, jak budou nové písničky na koncertě znít, hodně přemýšlím. Vždyť koncerty jsou to, co mě baví nejvíc.  

Pořád mám ale pocit, že tvoje parketa jsou právě klasické „písničky“ s klavírem. Dobře ti na nové desce sedne třeba Panenka Marie nebo Touha
Trošku mě vytáčí, když mi někdo říká, že jsem silný v pomalých písničkách, protože… je to pravda (směje se). Ale já sám to v srdci cítím ve skutečnosti  trošku víc tvrdě. Nebo mám možná dvě srdce. A myslím, že tahle druhá deska je právě přesně taková, jak to cítím: pomalé věci jdou z jedné mé tváře, ty rychlé z druhé. Třetí tvář nemám, tahle deska, to jsem já.

Marek ZtracenýV jedné písničce zpíváš: Nečekej, že budu prosit o další rok/ jsem spokojen s tím, jak to bylo/ zpátky ani krok. Vím, text není o tvojí kariéře, určité srovnání se tady ale nabízí. Jsi připraven na to, že k tobě po vydání druhé desky může být kritika hodně tvrdá? Že tvoji desku nemusí přijmout tak dobře jako Ztrácíš? 
Nemám strach. Ta deska není žádnej kalkul. Jako každý muzikant bych chtěl, aby se  prodávala, aby ji lidi poslouchali. A jestli to bude tak, že si ji 300 tisíc lidí stáhne z internetu a bude chodit na koncerty, budu taky svým způsobem rád. 

A co se kritik týče? Recenze na první desku byly více než dobré.
Ano, byly.  Myslím si, že dost kritiků na druhou desku čeká. Většina recenzentů psala, že Ztrácíš se povedlo, ale že se uvidí, s čím přijdu příště. Jsem na tu úplně první recenzi proto desku hodně moc zvědavý. Ale myslím, že to nemůže dopadnout úplně špatně…Za deskou si stojím,  a popravdě? Hlavně ať nezklamu fanoušky a posluchače. I když k recenzentům mám respekt a zajímá mě, co napíší.

Ztrácíš jsi dělal s producentem Martinem Ledvinou a bubeníkem Adamem Kollerem, kdo se na cédéčku podílel tentokrát?
Celá deska je moje autorská, dělal jsem hudbu i texty. Producentem je znovu Martin Ledvina, což je fajn, protože si myslím, že z té společné energie se nic nevytratilo. Na nahrávání se navíc podílela celá moje kapela a to je taky fajn, protože minule se učila písničky až před turné. 

Na albu je i jeden disko song, Zaskládám. Jak ho budeš převádět do koncertní podoby?
Zaskládám se k tomu přímo nabízela, je to písnička v podstatě o třech tónech. Byl to nápad Martina Ledviny, ale nemám pocit, že ji zabalil do výrazně taneční aranže, tedy spíš rockově-tanečně- Nicméně zrovna Zaskládám je typ písničky, na kterou se na koncertech nejvíc těším.

Máš nějaký tip na hit z nové desky?
Na tohle jsem strašně nešikovnej… Jestli něco bude hit, tak to podle mě bude Levná instituce anebo Sny, ale to říkám z důvodu, že jde o písničky, které mám rád a které jsou pro mě zásadní.

Psalo se o tobě, že jsi kluk, který se dostal na výsluní bez jakékoliv podpory pěvecké soutěže typu SuperStar. Sleduješ současný československý ročník?
Párkrát jsem se k té soutěži u televize dostal a musím říct, že se při ní docela bavím. A navíc má úroveň, rozhodně nejvyšší ze všech uplynulých ročníků. Dřív jsem bral SuperStar na lehkou váhu, teď je v ní ale řada zpěváků –  a hlavně zpěvaček – velmi dobrých.

Jaký máš vztah s ostatními mladými písničkáři, jako je třeba Aneta Langerová nebo Tomáš Klus? Všichni si hodně hrajete se slovy…
Aneta
mi hodně pomohla, když mě ještě nikdo neznal, tehdy mě vzala na turné jako předskokana. A s Tomášem máme vyloženě přátelský vztah. Jsem tak trochu jeho fanoušek, obdivuju, co dělá, moc se mi to líbí. Rád se s ním potkávám na koncertech, vždycky si máme co říct. A jako přídavek občas rád hrávám jeho písničku Pocity.

Kdysi jsi říkal, že tvoje oblíbená knížka je Malý princ; důvod jsi ale odmítl prozradit. Malý princ nedávno skončil na třetím místě v anketě České televize Kniha mého srdce. Neprozradíš ani teď, proč máš tuhle knížku rád?
Nene, chtěl bych, aby to tak zůstalo. Myslím, že by to nebylo správně pochopeno (smích). Malý princ je ale podle mě geniální knížka.

Marek Ztracený a Ztrácíš

 

Témata: