Nová Polednice: Horor má překvapivě dobrý trailer

Redakce

Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček Aňa Geislerová a česká herecká ikona Daniela Kolářová se setkávají v hlavních rolích původního českého hororu Polednice. Film pocházející z dílny autorsko-producentského dua Matěj Chlupáček – Michal Samir, které na sebe upozornilo vydařeným debutem Bez doteku nebo generační filmovou výpovědí Hany, představuje trailer. Film vstupuje do kin 3. března.

Eliška (Anna Geislerová) s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou (Daniela Kolářová), ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí.

Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice anebo vlastní šílenství?

Anna Geislerová o Polednici říká: „Líbí se mi zpracování klasických věcí jiným pohledem a přišlo mi zajímavé podívat se na Polednici jako na určitou verzi krize mateřství, kdy máte pocit, že to prostě nezvládnete a kdy taková situace může skončit i tragédií.“

Motivaci k přijetí role popisuje také Daniela Kolářová: „Předchozí pokusy o Erbena se mi nelíbily, tohle je volně na motivy Polednice, v jiném pojetí. Je to trochu moralita, ale posunutá do 21. století. U čtení jedné z prvních verzí scénáře jsem měla strach, i to mě zaujalo.“

Přestože titul filmu odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. „Šlo nám o to vytvořit skutečně moderní tvar filmu v rámci hororového žánru, nikoliv dobové ztvárnění známé balady. Doufám, že se nám podařilo žánr správně lokalizovat a film si proto užijí nejen fanoušci hororů. Tomu podle mě dopomůže i skvělá Aňa s Danielou, které tuto žánrovou výzvu výtečně zvládly,“ říká producent Matěj Chlupáček.

Do centra příběhu odehrávajícího se uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, postavili mladou ženu donucenou bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky. „Chtěli jsme, aby zdánlivě běžný životní příběh dostal v  Polednici temnou, napínavou, hororovou atmosféru, kdy se stírají hranice skutečnosti a fantazie,“ vysvětluje scenárista Michal Samir.

Tvůrčí dvojice k realizaci filmu Polednice přizvala debutujícího režiséra Jiřího Sádka, absolventa Akademie M. Ondříčka v Písku, který na sebe upozornil krátkometrážními snímky Neříkej hop a Pan Pozdě. „Erben použil Polednici pro ilustraci problému nekompletní rodiny a vzrůstajícího napětí mezi matkou a dítětem. A to je paráda. Není to jen strašák jako atrakce, ten strašák zastupuje existující problém. Teplota stoupá nejen okolo hrdinek, ale i mezi nimi. Prostředí, ve kterém jsou, není jen kulisa. To prostředí JE jejich příběh. A to se mi hrozně líbí: Naše hrdinky prožívají peklo zevnitř i zvenčí. A trochu se u toho bát je fajn,“ doplňuje režisér Jiří Sádek.

Na moderní podobě klasického hororu působil i bývalý pedagog Michala Samira z britského Drama Center James Kemp, který koučoval řadu známých herců jako Tom Hardy, Michael Fassbender a mnoho dalších. Kromě Ani Geislerové pracoval na hledání polohy role také s Danielou Kolářovou a především s malou hereckou představitelkou Karolínou Lipowskou, která hraje Eliščinu dceru Anetku. Vedle Anny Geislerové, Daniely Kolářové a Karolíny Lipowské se představí Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zděněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek.

Rozhovor s Pavlem Křížem, Hitlerem z filmu o Baarové: Co říká na kritiky a jak se připravoval na roli

Český film Furiant získal cenu za režii na festivalu Sundance!

Témata:,