Noví AC/DC zní úplně stejně jako staří AC/DC

honza-m

AC/DC jsou zpátky. A jsou to přesně takoví AC/DC, jaké známe už desítky let, ačkoliv na nahrávání nové desky Rock or Bust se nepodílel zakládající člen Malcolm Young. Od hudby ho zřejmě nadobro odstřihla Alzheimerova choroba.

In rock we trust, zpívá se v úvodní a titulní skladbě nového alba Rock or Bust australských hardrockových veteránů AC/DC. A už úvodní tóny nenechají nikoho na pochybách: AC/DC jsou zpátky, a jsou to přesně takoví AC/DC, jaké známe už desítky let, přestože se na ostřílených harcovnících docela ostře podepsal osud.

Poslechněte si nové i staré AC/DC v Youradiu

Jedná se o vůbec první album, na kterém se nepodílel zakládající člen a kytarista Malcolm Young; od muziky ho zřejmě nadobro a neúprosně odstřihla Alzheimerova nemoc. A aby toho nebylo málo, bubeník Phil Rudd má v současnosti vážné problémy se zákonem, čelí obvinění z držení drog (původně byl obviněn z objednávky vraždy). Kvůli tomu se dostavil do studia o deset dní později, nemohl se zúčastnit ani natáčení dvou pilotních klipů a turné za něj pojede náhradník.

Ačkoliv kapela se netají tím, že zejména Malcolmovu absenci ve studiu těžce nesla, na výsledném zvuku není nic jinak. Veškerá poznávací znamení AC/DC – ať už je to ten nejrovnější rytmus bicích, snadno rozpoznatelné těžkotonážní hardrockově-bluesové riffy věčného školáka Anguse Younga nebo charakteristický zpěv Briana Johnsona, opět ostrý jako cirkulárka – jsou na svých místech.

A jednotlivé písně? Vesměs se od sebe nijak neliší. Potěší chytlavý kytarový riff v prvním singlu Play Ball, k němuž kapela natočila vtipný klip, typické stadiónové halekačky Rock Or Bust a Rock The Blues Away, vnímavý posluchač pozná motiv ne nepodobný legendárnímu kousku Back In Black Miss Adventure a ocení, že kapela nenápadně zrychlí do svižnějšího tempa v Baptism By Fire.

Jistě, AC/DC už se nejspíš žádnou další dálnicí do pekla do rockové historie nezapíšou, ale jsou to zkrátka pořád staří dobří AC/DC. Když je milujete, není co řešit.

AC/DC – Rock or Bust
Vydavatelství: Columbia
Celkový čas: 34:55
Seznam skladeb: Rock or Bust, Play Ball, Rock the Blues Away, Miss Adventure, Dogs of War, Got Some Rock & Roll Thunder, Hard Times, Baptism by Fire, Rock the House, Sweet Candy, Emission Control 

Témata:,