Noví Billy Talent: Žádný pot, slzy ani rock´n´roll

petradamek

Billy Talent se rádi opakují. Všechny svoje desky vydali s tříletým odstupem, žádná z nich neměla jméno a všechny tři zněly prakticky stejně. Časy se příliš nemění ani s novinkou. Opět vychází po třech letech a o výraznějším posunu znovu nemůže být řeč. Tentokrát má ovšem album jméno: Dead Silence.

Když ze sebe Benjamin, Ian, Jonathan a Aaron alias Billy Talent chrlili jiskřivé a úderné kousky Try Honestly, Fallen Leaves nebo This Suffering, byla to zábava. Uječený, frackovitý a rozšklebený projev lehce asocioval britské punkové kapely sedmdesátých a osmdesátých let, ale zároveň sledoval aktuální posluchačské potřeby dospívajících teenagerů. Vcelku přitažlivá kombinace.

Podobného vzoru se čtveřice držela i na následující III, avšak podobně světlých momentů (namátkou Devil on My Shoulder) znatelně ubylo. A tak měly být nové písničky „úplně odlišné od toho, co Billy Talent dosud dělali,“ předesílal pár měsíců zpátky hudební posun leader formace Benjamin Kowalewicz. Gesto z kategorie velkohubých? Vlastně ano. Přestože drobný posun Kanaďanům upřít nelze, v souhrnu novinka ničím nepřekvapí.

V několika chvílích se zablýskne na staré dobré časy – hned úvodní (nepočítáme-li krátké intro) Viking Death March nadchne skvělým kytarovým riffem, který jako by se osm deset let válel u Talentů v šuplíku. Podobně zajiskří také Don’t Count On the Wicked.

Poslechněte si Billy Talent v YouRadiu

Mezi další skladby se znaménkem plus patří pohodová Show Me the Way, jež evokuje bezstarostnou atmosféru teen komedie typu Prci, Prci, Prcičky, případně rock’n’rollovka Runnin‘ Across the Tracks. V obou případech jde zároveň o poměrně neobvyklé a vcelku slušivé polohy.

Zbytek desky je však až přespříliš konformní, unylý a nudný (v této disciplíně s přehledem vedou Swallowed Up By the Ocean a Stand Up And Run). Kapela se chce líbit a používá k tomu postupy, jež jsou jednak stokrát omleté, navíc s velmi krátkou dobou účinnosti (singl Surprise Surprise se navíc oposlouchá už po třetím přehrání). Billy Talent si zkrátka až moc dobře uvědomují svoji vydobytou pozici a na Dead Silence nechtějí riskovat, už vůbec ne experimentovat a nejraději by vpluli do středního proudu.

S každou další skladbou tak víc a víc ztrácejí někdejší charisma, a zatímco dřív byli na kytarové scéně okamžitě rozpoznatelní, dnes je lehko zaměníte s Papa Roach nebo My Chemical Romance.

Billy TalentBilly Talent se ve čtrnácti aktuálních skladbách chtějí zavděčit všem. Fanouškům, milujícím jejich charakteristické kytarové vyhrávky, náročnějším posluchačům vyžadujícím posun a v neposlední řadě rádiovému éteru. A přitom by stačilo, kdyby jenom zůstali sami sebou.

Billy Talent – Dead Silence
Vydavatelství: Warner Music
Celkový čas: 53:56
Seznam skladeb: Lonely Road to Absolution, Viking Death March, Surprise, Surprise, Runnin´ Across the Tracks, Love Was Still Around, Stand Up and Run, Crokked Minds, Man Alive!, Hanging by a Thread, Cure For the Enemy, Don´t Count on the Wicked, Show Me the Way, Swallowed Up by the Ocean, Dead Silence

Témata:,