Noví The Chemical Brothers, elektro s koňskou silou


Legendární, geniální, nepřekonatelní. Taková byla dvojice The Chemical Brothers koncem minulého století, kdy jejich pojetí elektronické hudby ovlivňovalo zástupy budoucích hudebníků. Takoví jsou s albem Further i teď, na konci první dekády století nového.

Chemici nejsou ledajací muzikanti. To oni stáli u zrodu elektronické hudby tak, jak ji známe dnes. Podařilo se jim prodat miliony desek, několikrát se podívali na vrchol nejen britského žebříčku. V posledních letech ale jako by ztráceli dech; na tolik oblíbené vlně míchání žánrů nechali své tracky prostoupit řadou známých hostů a podlézavých vokálů.Kritikou nepříliš přijatá poslední dvě alba ale střídá sedmé řadové Further, na kterém se manchesterská dvojice Tom Rowlands a Ed Simons spoléhá poprvé jen a pouze sama na sebe.

Poslechněte si Escape Velocity z nové desky

http://www.youtube.com/watch?v=6GqRsmffeVI

Further se vrací zpátky na konec milénia. Zní nekompromisně a syrově, popové prvky z posledních alb jsou ty tam a výrazné beaty šlapou přesně tak, aby melodičnost jednotlivých skladeb doplňovala jejich sílu. Hlavní roli ale na albu nehraje lidský hlas (ani v čisté, ani v upravené podobě), všechno jde na úkor uceleného hudebního prožitku. The Chemical Brothers předvádějí čistě poskládanou paletu elektronických vjemů do jednoho padesátiminutového útvaru.

Further ladí od začátku do konce
Najít na osmiskladbovém albu silnější nebo naopak slabší momenty je skoro nadlidský výkon. Further ladí od začátku do konce. Spíš než o jednotlivé skladby jde o jednolité dílo s jasně definovaným začátkem i koncem. Všechno tu na sebe chytře navazuje, nic nijak zvláště nevyčnívá. Máme-li ale přeci vyzdvihnout jednu skladbu, je to jednoznačně melodicky chytlavá Swoon. A pak také Horse Power, ve které dvojice proložila ostré beaty  samplovaným řehtáním. Skutečná koňská síla!

http://www.youtube.com/watch?v=0IRHM-o5kiQ

Further sice nepřichází s ničím převratným, hříchy minulosti ale nechává za sebou a jde si starou dobrou cestou. Zajímavým doplňkem jsou pak hudební klipy ke The Chemical Brothers - Furthervšem osmi skladbám; nejde sice o žádné vizuální veletoče, ovšem muziku díky nim budete cítit znamenitě. Jestli vám přišli The Chemical Brothers podbíziví, s Further nadešel čas na změnu názoru.

The Chemiical Brothers – Further
Celkový čas:
51:48
Vydavatelství: Parlophone
Seznam skladeb:  Snow, Escape Velocity, Another World, Dissolve, Horse Power, Swoon, K+D+B, Wonders Of The Deep

Témata:,