Novinář na odstřel Russell Crowe


Být investigativním novinářem není žádný med. Obzvlášť, když musíte napsat článek o svém dlouholetém kamarádovi. Natočit poctivý thriller na toto téma je práce neméně těžká. Režisér Kevin Macdonald se však s washingtonskými pisálky popral statečně, i když nechybělo mnoho a mohl se ve spletitém příběhu plném zvratů ukrutně zamotat.

Tištěná média zažívají v poslední době ohrožení ze strany internetových, a tak hledají co nejsenzačnější témata na titulní stránku. Stejný problém řeší i ve Washington Globe, kde bychom mezi stohy papírů a různých výstřižků našli i Cala McAffreye (Russell Crowe). Cal je typický „oldschool“ novinář, který neponechá nic náhodě. V honbě za zdroji ke dvěma vraždám narazí na souvislosti, které do hry zapojí i jeho kamaráda a zároveň kongresmana Stephena Collinse (Ben Affleck).

Složitý příběh na poměrně malém prostoru
Díky perfektní režii Kevina Macdonalda se povedlo tvůrcům krimithrilleru Na odstřel vytvořit tajuplné scény s překvapivými okamžiky a nečekanými zvraty. První polovina snímku má svižný spád, divák začne tápat až s narůstající složitostí příběhu. Scénáristický tým s takovými esy, jako jsou Matthew M. Carnahan (Království) nebo Tony Gilroy (Michael Clayton), chtěl do dvou hodin napěchovat myšlenky, kterým by možná nestačilo ani pět hodin. Diváci, kteří stihnou pochytit většinu myšlenek, se pak mohou zamýšlet, nakolik je nutné obětovat práci novináře svůj osobní život nebo nakolik investigativní novinařina vstupuje do vod nezákonnosti. Většině lidí ale na tyto úvahy nezbývá moc času, protože se na ně z plátna valí rozuzlení celého příběhu.

Podívejte se na trailer k filmu Na odstřel

http://www.youtube.com/watch?v=uH6SAvCD_kM

Napětí v podání hereckých hvězd
Na čem hlavně stojí film Na odstřel, to jsou herecké výkony trojice hlavních postav. Russell Crowe a mladičká bulvárně zaměřená kolegyně v podání Rachel Adams navzájem skvěle kontrastují a snad díky tomu si k nim divák najde kladný vztah. Bez povšimnutí nesmí zůstat ani výkon Helen Mirren, která ztvárnila ráznou postavu šéfredaktorky, jež sjede každého na dvě doby. Diváci, kteří lační po napínavé podívané, mohou po tomto filmu sáhnout s klidnou duší. Skvělá režie a výborné herecké výkony je uspokojí. Ti, co by hledali za dvouhodinovou podívanou něco víc, to sice asi najdou, ale budou se muset pekelně snažit, aby jim neunikl hlavní příběh.

Na odstřel (State of Play)
USA, české titulky, 118 minut
Režie: Kevin Macdonald
Hrají: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Robin Wright Penn, Helen Mirren, Jason Bateman, Jeff Daniels
Premiéra v ČR: 28. 5. 2009