Novinka od Nelly Furtado zní jako laciná cetka


Popová zpěvačka Nelly Furtado je Kanaďanka „jako vyšitá“. Geny v jejím obličeji zanechaly jižanské stopy, takže svůj portugalský původ jen těžko zapře. Po letech zpívání v angličtině a třech deskách v tomto jazyce se rozhodla nazpívat album celé španělsky. Jmenuje se Mi Plan.

Šťoural by se zeptal: proč Nelly Furtado album Mi Plan nenazpívala portugalsky? Možná i proto, že španělština je přeci jen rozšířenější jazyk než její o fous složitější soused z Pyrenejského poloostrova. Ale dost spekulací, pojďme se podívat na samotné album.

Pro našince tak trochu telenovela
Třicetiletá Nelly má za sebou slušnou kariéru, vlastní pár cen Grammy a složila hit Força, hymnu evropského šampionátu ve fotbale v roce 2004. Všechno odstartovala na přelomu tisíciletí hitem I´m Like a Bird z debutové desky Whoa, Nelly!. Za tu si odnesla několik nominací Grammy a zmíněný singl svou nominaci proměnil v gramofonek. Následovala úspěšná popová alba Folklore a Loose. Napočtvrté se Nelly Furtado vrhla na latinskoamerický pop a výsledek vzbuzuje u nejednoho fanouška údiv. Důvodem je vesměs typický sound umělců z jihu. Rozdíl mezi novým albem Mi Plan a starší tvorbou je asi takový, jako když vedle sebe položíte americký sitcom a venezuelskou telenovelu.

Exotická španělština dodává Nelly laciný nádech
V hudebním podkladu moc velké změny nenastaly, jen ta španělština zní natolik exoticky, že je marné dohadovat se, jak moc „normálně“ by album vypadlo, kdyby ho Nelly nazpívala postaru, anglicky. Nejlépe v tomhle směru zní pilotní singl Manos al Aire, který úspěšně brázdí hitparády už od června. Rozjuchaná Bajo Otra Luz se zase bude době vyjímat na diskotékách po celém světě a Vacación už je typická latinskoamerická píseň.

Poslechněte si singl Manos al Aire

http://www.youtube.com/watch?v=-JSuBe8tZtw

Mi Plan je veselé album plné energie, pobavíte se při něm a nejspíše ho pustíte při zahradní party. Jednotlivé songy ale brzy splynou v celek a zbude jen pocit, že jste za svoje peníze dostali víceméně bezcennou cetku, kterou užijete tak jednou do roka na maškarní.

Poslechněte si píseň Vacación

Nelly Furtado – Mi Plan
Vydavatelství:
Universal
Stopáž:43:39
Skladby: Manos al Aire, Más, Mi Plan, Sueños, Bajo Otra Luz, Vacación, Suficiente Tiempo, Fuerte, Silencio, Como Lluvia, Feliz Cumpleaños.

Témata: