Nový měsíc očima fanynky: Romanticko-napínavá podívaná pro obeznámené

Eva-Slesingerova

Na druhý díl příběhů upíra Edwarda a dívky Belly někteří fandové čekali téměř s hysterií. Jestli jste se i vy těšili na podívanou plnou lehce patetické romantiky, akce, citů a napětí, dílo režiséra Chrise Weitze vás zřejmě nezklame. Je tady ale jeden předpoklad: znalost předchozího dílu. Svůj pohled na film přináší velká fanynka Eva Šlesingerová, která zhltla všechny čtyři knihy a nadchl ji i první film, Stmívání.

Hned na začátku filmu New Moon (Nový měsíc) ze ságy Twilight (Stmívání) se sluší říci jedno: jestliže jste neviděli díl první anebo nečetli knihu, budete se v kině zřejmě trochu nudit. Některé souvislosti totiž Nový měsíc nevysvětluje a nezasvěceným jedincům mohou připadat směšné. Proč se Edward tváří při líbání Belly poté, co ho zachránila před jistou smrtí, tak zoufale? Laikovi to přijde legrační, fanoušek chápe, že důvodem je nepřekonatelná Edwardova touha po Bellině krvi. A protože dívce nechce ublížit, tiše při polibku trpí. 

Film následuje knihu velmi rně
Jestli jste ale knižní předlohu četli, budete zřejmě s Novým měsícem spokojeni. Scénář snímku se totiž knihy plně drží. „Chtěl jsem si být jistý, že všechno bude přesné. První film byl fenomén, knihy jsou také fenoménem. Chtěl jsem respektovat vztah, který fanoušci k těmto knihám mají, a tenhle vztah přenést do filmu. Nebyla třeba předělávat tento svět,“ říká režisér Chris Weitz.
Zásadní rozdíly nepoznáte ani v režii (první díl má na svědomí režisérka Catherine Hardwicke), body navíc můžeme přičíst grafice a efektům. Příkladem je světélkování Edwardovy kůže, která – jakožto kůže upíří – musí zářit jako tisíc diamantů. Zatímco v prvním díle vidíme jen náznak jakéhosi svitu (u kamery zřejmě stál člověk se silnou baterkou), ve druhém díle se už na Edwardově pokožce odráží tisíce malých, doslova kouzelných světélek. 

Podívejte se na ukázky z Nového měsíce

O co tedy ve snímku Nový měsíc jde? Romantická člověčensko-upírská láska nabírá rychlý konec a Bella (Kristen Stewart) dostává od Edwarda (Robert Pattinson) kopačky. Melancholické období dívka několik měsíců tráví zavřená doma na rozvrzané židli a jediné, co dokáže, je koukat melancholicky z okna. Kdo ji může z trablů dostat? Kamarád Jacob, jenž má prapodivný gen – dokáže se proměnit ve vlkodlaka a chránit lidi. Z přátelství se vyvine láska jako hrom, bohužel jen jednostranná. Bella má totiž neustále v hlavě Edwarda a vyhledává adrenalinové sporty, aby přivolala jeho podobu. Skok z útesu do rozbouřených vln je jí nakonec téměř osudný. I když přežije, Edward předpokládá, že je mrtvá, a začíná hon na čarodějnici. Tedy na upíra. Dokáže Bella  zachránit Edwarda před upírským královským rodem Volturiových?
Na plátně se rozehrává napínavý příběh, jemuž neubírají ani chvílemi zbytečně dlouhé záběry.

Svalnatý Jacob, pastva pro dámské oči
Jedna věc vám ale rozhodně neuteče, i kdyby se vám při zmíněných zdlouhavých scénách zavíraly oči. Vlkodlak Jacob (Taylor Lautner) se totiž vypracoval do skvělé formy a kvůli dámskému publiku převážnou část filmu běhá skoro nahý. Je radost na něj pohledět. Dokonce i Bella často mluví k jeho obrovskému hrudníku, místo aby se mu při řeči koukala do tváře. Byl to záměr, nebo Kirsten opravdu nedokázala odtrhnout oči od takové korby?

To, co by mohlo diváky v kině zklamat, je neuvěřitelné zakončení filmu. Větu, na kterou se čeká téměř už od začátku, vysloví Edward v posledních pěti vteřinách snímku. Belliny odpovědi se ale nedočkáte, vzdálené „ach“ nic neříká a než se stačíte vzpamatovat, koukáte na titulky.

Nový měsíc
Fantasy / Horor / Romantický / Drama
USA, 2009, 130 min
Režie: Chris Weitz
Hrají: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Jackson Rathbone, Nikki Reed, Kellan Lutz, Ashley Greene, Peter Facinelli, Billy Burke, Jamie Campbell Bower, Edi Gathegi, Elizabeth Reaser a další
Premiéra v ČR: 26.listopadu 2009