Nový Moby je snový. Rozjímejte u něj, ale nechrápejte


Nedlouho po vydání Last Night, alba laděného elektronicky, oznámil Moby práci na novince. Na konci června vyšla Mobymu další klidná, snová deska, podobná těm, na které jsme u něj zvyklí. Postrádá silné melodie, ale dobře se u ní rozjímá. Jen při tom rozjímání, prosím, nechrápejte.

Moby, vlastním jménem Richard Melville Hall, je zkušený harcovník. Na svém kontě má devět studiových alb, deset kompilací, tři remixové desky a také kariéru DJ. Slávu a jméno známé po celém světě mu přineslo především slavné album Play z roku 1999, které magazín Rolling Stone zařadil na 341. příčku žebříčku 500 nejlepších alb historie.

Čekání na Mobyho, nebo na Godota?
Moby nasadil sám sobě poměrně vysoko laťku. Po zmíněném jedinečném Play spatřilo světlo světa album 18. Média velmi dobře hodnotila  hit We Are All Made of Stars, potom se ale Moby ze stránek časopisů jako by vytratil. Fandové přesto napjatě čekali, jaká že nová deska Wait for Me bude .
Jaká tedy je? Tak trošku nemastná neslaná.

Poslechněte si Pale Horses z desky Wait for Me

V jednotlivých tracích se objevují zajímavé ženské hlasy, Moby ale nabízí hlavně pro něj tolik typické zvukové plochy táhnoucí se vlastním tempem odnikud nikam. Jako kdyby Moby jednotlivé skladby okleštil od toho, čím byly tracky na jeho nejlepších deskách zajímavé: od minimalistických, ale efektních a mnohdy vtipných melodií, které posunuly písničky typu Why Does My Heart Feel So Bad nebo Porcelain do kategorie hitů. Takový potenciál by snad mohla mít příjemný stávající singl Pale Horses s hostující Amelií Ziria Brown,  písničce ale chybí větší hudební nápad. Podobný náběh na hit má i Study War s hostující Starr Black Shere, JTFL s Melody Zimmer nebo energická Mistake, kterou si nazpíval Moby sám. Když autor obrazně spíná ruce a prosí „neubližuj mi tak… už mě neopouštěj… svět zavírá dveře,“ máte pocit, že slyšíte kandidáta na hořký love song kopírující atmosféru dnešní prapodivné doby.  

Poslechněte si ukázku Mistake od Mobyho
Poslechněte si ukázku Study War od Mobyho

Výsledný efekt celé desky se tak zmíněným skladbám hodně podobá. Nahrávka, na níž je na poměry současného popu hodně instrumentálních skladeb, plyne sice v typickém melancholickém mobyovském duchu, ale v proudu zvuků nenajdete  – až na čestné výjimky – místa, u kterých byste zbystřili, měli chuť se k nim vracet a znovu je pro sebe dešifrovat.

Bez silných melodií, ale kompaktní a umírněné
Moby si novinku nahrál v doma, ve svém vlastním studiu, téměř sám. Konzultantem a posléze i režisérem videa k prvnímu singlu Shot in the Back Of the Head je samotný David Lynch, finální verze desky je dílem spolupráce s Kenem Thomasem (Sigur Rós). Moby si ho nemohl vynachválit. „Ken je velice kreativní a otevřený novým věcem,“ vyjádřil se o spolupráci a nekonvenčních technikách, které během natáčení používali.
Jestliže všechny strojky, díky nimž deska vznikla, autor desky označuje za nestandardní a spolupráci s Thomasem za kreativní, pak o samotné desce se tohle bohužel tak úplně říci nedá. Wait for Me je takové čekání na Godota. Samotné čekání je poměrně nezáživné, nedočkáte se ničeho konkrétního, ale ve výsledku to není úplná ztráta času. Buddhisté by tento proces možná mohli označit jako cestu, která je cílem.
My album Wait for Me hodnotíme jako desku bez silných melodií, zato kompaktní a umírněnou.

S novinkou se Moby vydal i na turné. Evropskou část, kterou započal 13. června v Londýně, zakončí poslední červencový den, respektive večer, v Čechách. Svědkem posledního koncertu na starém kontinentě bude městečko Kácov v rámci 02Sázavafestu.

Moby – Wait for Me
Celkový čas: 51:57
Vydalo: EMI / Virgin
Skladby: Division, Pale Horses, Shot in the Back of the Head, Study War, Walk with Me, Stock Radio, Mistake, Scream Pilots, JLTF-1, JLTF, A Seated Night, Wait for Me, Hope Is Gone, Ghost Return, Slow Light, Isolate

Témata:,