O co jde v milostných vztazích? Chceš mě, chci tě je polovičatá příručka

Stefan-Titka

Muž a žena. Zdánlivě nevyčerpatelné téma, které se ale v romantických filmech točí už jen v kruhu. Film Chceš mě, chci tě režiséra Roberta Luketica se žánr lehkých romantických komedií snaží sympaticky rozleptat zevnitř, a kdyby přitlačil na pilu ještě víc, třeba by se mu to i povedlo. Jenže ukazuje se, že vyváznout z osidel romantických šablon a ukázat „ošklivou pravdu“ není vůbec snadné.

Nápad je výborný. Máme tu muže, moderátora Mika Chadwaye (Gerard Butler), který ve svém úspěšném pořadu Ošklivá pravda boří všechny mýty o Panu Dokonalém a o milostných záležitostech mezi mužem a ženou obecně. Záhy získává pořad popularitu, zprvu k velké nelibosti jeho producentky Abby Richterové (Katherine Heigl), která názory sebevědomého moderátora opovrhuje. Nakonec se ale nechá zlákat svéráznými metodami a s jeho pomocí se snaží ulovit svého Pana Dokonalého.

Nápad dobrý, ale sklouzl k banálním trikům
Je těžké si hned šovinistického Gerarda Butlera ve filmu nezamilovat. A jestli jste hetero, nebo homo, nehraje moc velkou roli. Sexistické narážky pronáší s naprostou lehkostí a bagatelizuje všechny ty „velké“ pravdy o lásce na pudové záležitosti. V rámci romantické komedie je to osvěžující, a ne pouze proto, že tu člověk uslyší zakázaná anglická slovíčka jako blowjob, cock nebo penis.

Problém je v tom, že prim tu hraje Katherine Heigl, která se coby vypulírovaná, afektovaná blondýnka snaží ulovit chlapa a přitom si udržet své romantické ideály. Zatímco ve scénách s Butlerem se jalovost postavy daří scenáristům skrýt, ocitne-li se někde sama, nezmůže se na víc než na trapné křepčení a pohazování rukama. Což má být vtipné. Stejně jako scéna v restauraci s vibrujícími kalhotkami, kde si uvědomíte, že nápad s dobrým potenciálem se zvrhl do něčeho tuctového, co se uchyluje k těm nejlacinějším trikům.

Překvapení? Budete čekat marně
Začátek filmu Chceš mě, chci tě slibuje, že byste v rámci žánru mohli zhlédnout něco mimořádnému, ale příběh nakonec – v rétorice hlavní postavy – „ztratí koule“ a dospěje až k vyměklému happyendu. Doufáte v překvapení, ale dostanete přesně to, co jste celou dobu čekali. A tohle je ošklivá pravda!

Chceš mě, chci tě (The Ugly Truth)
USA, 2009,  české titulky
Režie: Robert Luketic
Hrají: Gerard Butler, Katherine Heigl, Bree Turner, Eric Winter, Nick Searcy a další
Premiéra v ČR: 15. října 2009