O láskách a mrchách Marka Ztraceného

Hana-Slivova

Na křest nové desky V opilosti si Marek Ztracený pozval modelky Agátu Hanychovou a Hanku Mašlíkovou. Tak trochu tím naznačil, koho by jeho příběhy o nejrůznějších podobách lásky a sexu mohly zaujmout. Je to škoda, protože Ztracený i tentokrát dokazuje, že talent napsat slušnou skladbu rozhodně má.

Písničkář Marek Ztracený se před čtyřmi lety skrze rádiové vlny a ploužák Ztrácíš uvedl na českou popovou scénu jako lamač dívčích srdcí.
Od té doby vydal dvě další desky, na nichž si zkusil i drsnější polohy, nabral zkušenosti s večírky i bulvárem, stal se otcem syna a jak sám říká, teď by se rád usadil. Poslední dva divoké roky dokumentuje jeho novinka V opilosti.

Těžko říct, na co nebo na koho Ztracený při psaní myslel. Textově se album pohybuje někde mezi deníčkovými útržky a steskem mladého básníka, který spíš než na význam slov sází na jejich zvukomalebnost: na poetiku typu Jsme voda i poušť a možná víc, jsme víc než víc a možná nic, jsme jasný příklad z učebnic (Nebudu ti děvkou) má v Česku copyright Richard Krajčo, a to na jednu malou zemi úplně stačí.

Poslechněte si Marka Ztraceného v YouRadiu

Ve Ztraceného písničkách se to hemží Sexem s ex, zpytováním svědomí (Máme co jsme chtěli) a elegantním řešením nevěry (Rozdíly), což jsou témata, která alespoň jednou v životě řešil každý. Postavit na nich v sedmadvaceti letech celou desku je už ale trochu úsměvné.

"Za kmotry alba jsem si zvolil modelky Agátu Hanychovou a Hanku Mašlíkovou, protože jsou nejen krásné, ale jou i v dobrém slova smyslu potvory. Takové holky se nám líbí, hodí se k našemu životnímu stylu a dobře se o nich zpívá," vysvětluje Ztracený, kde bere inspiraci. Pak ale jen těžko může počítat s tím, že jeho deska zaujme širší spektrum fanoušků než jsou středoškolské studentky.

Je to škoda, protože i na V opilosti jsou skladby s větším potenciálem; takový Oheň šmrncnutý latinou a výrazným kytarovým sólem zní jako tuzemská variace na Santanu. Ostatně o muzikálnosti Ztraceného, který si celou desku napsal sám a šikovně pro ni zvolil jasný a nezkreslený poprockový zvuk, ani na třetí desce není pochyb. Škoda jen, že si novinku nevzal za své takový producent, jenž by se nebál Marek Ztracený - V opilostiMarkovy skladby očistit od pompézních refrénů a posunout je do akustičtější polohy.

Přeci jen, znít jako z desky Olgy Lounové (Naj naj naj) nemá Marek Ztracený zapotřebí.

Marek Ztracený – V opilosti
Vydavatelství:
BrainZone
Celkový čas:
36:02
Seznam skladeb: Káva a sex (feat. Marta Jandová), V opilosti, Oheň, Rozdíly, Naj naj naj, Sex s ex, Nebudu ti děvkou, Možná, Odrážení ze dna, Máme co jsme chtěli, Sám

Témata: