O tom, že krev je jako limonáda aneb Morcheeba vrací úder!


Známá londýnská popová skupina Morcheeba hlásí mimořádný comeback se svým novým albem nazvaným Blood Like Lemonade. A co je na tomto comebacku a nové desce tak mimořádného? Jde především o návrat zpěvačky Skye Edwards, jejíž krásný a sametový hlas definoval pojem Morcheeba po celých 9 let. Jak se nová deska povedla a stojí ten návrat vůbec za poslech?

 

Když se rozhodla Skye po velmi úspěšné desce Charango odejít ze skupiny, byl to pro skalní fanoušky a ostatní posluchače velký šok. Tehdy to vypadalo, že za veškerými úspěchy, které za ta léta stihla Morcheeba nasbírat, se udělá jedna velká dlouhá čára. Skupina však nabrala roku 2005 nový dech s příchodem zpěvačky Daisy Martey a nahráli společně nepříliš povedenou desku The Antidote. Nakonec rok poté byla Daisy vyhozena a celý svět očekával tentokrát definitivní konec. Nikdo jiný přece nemohl nahradit Skye. Skye byla Morcheeba. Přesto skupina vydala další, tentokrát již daleko úspěšnější album Mind How You Go, kde vokální party obstarali pozvaní hosté.

Nyní, v roce 2010, je to stále ta Morcheeba, na kterou jsme byli zvyklí a na kterou jsme dlouhých pět let čekali. Jedním z největších překvapení je vyzrálejší vokál Skye Edwards, který je příjemnější než kdykoli předtím. S tím je úzce spojena i citlivější produkce – tentokrát je většina písniček méně popovějších, spíše se ubírají směrem k downtempu, někdy bohatě postačí i akustická kytara (vzpomeňme na hit Undress Me Now z alba Charango). Deska Blood Like Lemonade přináší klidnější materiál, přesto opět působivý a díky „nové“ Skye mnohem přitažlivější.

Největšími taháky nového alba je příjemná trojice písní Crimson, Even Though a titulní Blood Like Lemonade, která svou náladou a pro Morcheebu typickými aranžemi připomene starší tvorbu. Velmi zajímavými momenty jsou čistě instrumentální tracky, nicméně od poslechu celého alba trošičku zdržují a dle mého názoru bych je uvítal spíše jako bonusy. Jako další skvělé písně bych doporučil Recipe For Disaster a Self Made Man.

Jak to tak vypadá, skupina nám nachystala další porci písniček, která je opravdu vydatná a milovníky „staré dobré“ Morcheeby rozhodně potěší. Nyní bude zajímavé sledovat, zda skupina pojede ve svém zaběhlém stylu, nebo nás na další desce překvapí něčím novým, což na této desce tak trochu chybí. Doufám, že nepůjde opět o změny personální, protože opětovný odchod Skye, nebo náhlý rozpad by byl naprosto k ničemu. Blood Like Lemonade je totiž skvělá deska. Tak.

Složení:
Skye Edwards (zpěv),
Bradley Burgess (basová kytara, zpěv),
Andy Nunn (klávesy)
Andy Robertson (bicí).

Tracklist:  Crimson / Even Though / Blood Like Lemonade / Mandala / I Am the Spring / Recipe for Disaster / Easier Said than Done / Cut to the Bass / Self Made Man / Beat of the Drum



Témata:,