Oasis: Dig Out Your Soul


Manchester se otřásl v základech. Oasis dali světu vzpomenout na svou někdejší fenomenální slávu. Oprášili kytary, svou hudební genialitu a vypustili do světa nové album. S energií, kterou neposkytne ani nejlepší energetický nápoj světa, vlétá do historie deska s názvem Dig Out Your Soul.

Britští Oasis téměř vstali z mrtvých, aby ukázali světu, že neztratili ani kapku ze své energie. V devadesátých letech byli, hned po Beatles, opěvováni jako fenomén, který se nebude opakovat. Ale to by nezapadalo do hvězdných konceptů, aby si stars první velikosti nešlapaly po štěstí. Smrtící koktejl namíchaný z hvězdných manýrů, afektivních výpadků, nějaký ten alkohol, dal kapele přímou jízdenku do komnat zapomnění. Skalní fans ale nezapomněli. A stejně tak nostalgici. Ostatně i teď si, kromě skvělé muziky, pro (ne)fanoušky připravili bulvární momenty, které budou šokovat svět, dokud budou Oasis fungovat.

Energie, která zakousne a vydrží
Gallagherové a spol. jsou zpět tak, jak je známe i neznáme. V nové desce na nás dýchne historie. Známé melodie, známé posazení hlasu. Uslyšíme noty, které nás už jednou dostaly, a popravdě je to chvílemi i dost nuda. Slyšet už jednou slyšené nikdo moc nechce. A hudební archiv kdekterého nadšence skýtá nepřeberné množství zajímavějších hudebních nosičů. Chvíle, kdy se opakuje historie, ovšem střídají momenty, které zvednou i největšího skeptika ze židle. Nebo alespoň vyšvihnou svou línou nohu do rytmického poklepávání, které postupem času odvibruje chlupy z jeho nohy do hlubin koberce, jež pamatuje stejnou událost naposledy při poslechu oněch už zmiňovaných The Beatles. Dig Out Your Soul srší obrovskou energii. Takovou, která se zakousne a vydrží.

Energií nabitý trailer k albu

Žene nás hudební historií sem a tam. Deset let zpět, tam, kde bývali opěvováni jako hudební bohové a zase do přítomnosti, tam, kde se jimi opět chtějí stát.

Pojďte si zavzpomínat
A víte co? Vlastně ani nikdo neví, co chtějí samotní Oasis. Úderné kytary střídá stotisíckrát slyšená nuda. Jindy zajímavý zpěv tápe v utahaných výškách někde mezi Sněžkou a Mont Blancem. Určitě to není školácká chyba ve zpracování. Spíš nadšené volání do hudební vichřice.
„Hey, jsme zpět, pojďte si zavzpomínat. Nezapomněli jsme nic z toho, co z nás udělalo hvězdy, a jako bonus přicházíme i s něčím novým. Tohle jste u nás ještě neviděli.“

Oasis: Dig Out Your Soul
Celkový čas: 45:42
Skladby: Bag It Up, The Turning, Waiting For The Rapture, The Shock Of The Lightning, I’m Outta Time, (Get Off Your) High Horse Lady, Falling Down, To Be Where There’s Life, Ain’t Got Nothin‘, The Nature Of Reality, Soldier On

Témata: